Cel mai mare rozator nativ din Australia si Noua Guinee este sobolanul de apa australian (Hydromys chrysogaster), care poate ajunge la lungimea corpului de 29-39 cm si greutatea de 0,65-1,25 kg. Acest mamifer acvatic este adaptat perfect la viața pe malurile lacurilor și râurilor, fiind un excelent vânător nocturn.

Privit in ansamblu are corpul relativ suplu, acoperit cu blana deasa si lucioasa, capul alungit, iar coada ingusta si lunga de 23-33 cm. Ochii sunt pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare neagra sau maro, iar urechile sunt mici, cu marginile rotunjite, cu lungimea de 1,5-2 cm. Botul este ingust, are buza superioara mai mare, cu un aspect umflat, prevazuta cu numeroase perechi de mustati lungi, subtiri si de culoare deschisa.

Masculul are blana de culoare neagra-maronie pe partea dorsala si gri-albicioasa pe partea ventrala. Femela are un colorit gri-inchis pe spate si alb-galbui pe piept si abdomen. Coada este acoperita cu par de culoare nagra, cu varful alb. Membrele sunt destul de late, se termina cu labe prevazute cu degete si gheare ascutite si tari.

Șobolanul de apă australian

Sobolanul de apa australian este un animal teritorial, mai ales in perioada de imperechere sau in zonele in care sunt multe exemplare. Traieste pe malurile lacurilor si raurilor, este activ mai ales noaptea, incepand de la apusul soarelui pana in zorii zilei urmatoare, mereu in cautarea prazii care consta din pesti, melci de apa, moluste, scoici, insecte, broaste testoase, pasari, lilieci, soareci, paianjeni si reptile.

La aceasta specie femela face pui si de cinci ori pe an in conditii favorabile de mediu. O singura femela are de fiecare data trei sau patru pui, pe care ii alapteaza timp de o luna.

Sobolanul de apa australian face parte din ordinul Rodentia, familia Muridae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Habitat și distribuție geografică

Șobolanul de apă australian preferă habitatele umede, cum ar fi malurile lacurilor, râurilor, mlaștinilor și estuarelor. Este prezent în întreaga Australie, inclusiv în Tasmania și Noua Guinee, unde se adaptează foarte bine la condițiile diverse de mediu. În regiunile mai uscate, își găsește adăpost în apropierea surselor de apă dulce, iar în zonele urbane poate fi întâlnit în parcuri și grădini cu iazuri artificiale.

Dietă și comportament alimentar

Dieta șobolanului de apă australian este foarte variată, ceea ce îl face un prădător oportunist. Acest mamifer se hrănește cu pești mici, amfibieni, crustacee, insecte acvatice și chiar șoareci. Folosește ghearele ascuțite și botul sensibil pentru a detecta și captura prada pe fundul apei. Fiind un prădător nocturn, își petrece majoritatea nopților căutând hrană, iar ziua se odihnește în vizuini săpate în malurile râurilor.

Video – Sobolanul de apa australian (Hydromys chrysogaster):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.