Familia Falconidae cuprinde o serie de specii de soimi sud-americani din care face parte soimul dungat de padure. Aceasta pasare de prada apare frecvent in regiunile impadurite, din tinuturile tropicale si subtropicale ale Americii de Sud, Mexic, Guyana Franceza, Panama, Nicaragua, Venezuela, Argentina, Brazilia, etc. Prefera mai ales zonele montane cu paduri umede si dese, dar zboara si in padurile secundare, de-a lungul Fluviului Amazon.

Are lungimea corpului de 33-38 cm si greutatea de 150-225 g. Penajul este la fel la ambele sexe, pe partea ventrala este alb cu mici dungulite fine gri-inchis si negre. Pe partea dorsala coloritul este in nuante maronii, coada este de nuanta inchisa dar prezinta trei dungi albe orizontale, caracteristice acestei specii.

Gatul este de culoare gri-cenusie, iar aripile au penele negre sau maro pe partea exterioara si cu numeroase dungi albe pe partea interioara. Capul este mic, ochii sunt mari au irisul de culoare maronie-deschisa si prezinta in jurul lor o pata de culoare galbena. Ciocul este scurt, gri-inchis si foarte puternic. Picioarele sunt subtiri si destul de lungi, acoperite cu piele solzoasa galbena, se termina cu degete mici prevazute cu gheare tari, curbate si ascutite.

Citește și:  Forfecuța (Loxia curvirostra), cu ciocul gros și puternic

Aceasta pasare de prada vaneaza mici mamifere rozatoare, soparle si pasari. Faptul ca are aripile rotunjite si mai scurte decat la alte specii de soimi se explica abilitatea sa de a zbura printre crengile copacilor cu usurinta si de a reusi sa prinda mici pasari cantatoare. Face plonjoane printre copaci si prinde diferite specii de soparle care se gasesc pe trunchiul si crengile acestora. Soimul dungat este si un mare consumator de furnici.

Șoimul dungat de pădure

In perioada clocitului femela isi construieste un cuib (din crengute si fire uscate de iarba) pe ramurile unui copac bine ales, la inaltime suficient de mare fata de sol. Dupa imperechere la cateva zile depune in cuib o singura ponta alcatuita din 2-3 oua.

Acestea sunt clocite doar de femela timp de 33-35 zile, masculul aducandu-i hrana la cuib. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de parinti timp de 4-7 saptamani, apoi acestia parasesc cuibul si devin independenti.

Soimul dungat de padure are denumirea stiintifica de Micrastur ruficollis si este o specie comuna in peisajul de nord al Americii de Sud. Face parte din ordinul Falconiformes si genul Micrastur.

Video – Soimul dungat de padure (Micrastur ruficollis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.