Șopârla-crocodil din China, cunoscută științific sub numele de Shinisaurus crocodilurus, este o reptilă unică, rar întâlnită în regiunile muntoase din sudul Chinei. Această specie impresionantă, care trăiește în habitate semiacvatice, se distinge prin aspectul său neobișnuit: o coadă aplatizată asemănătoare cu cea a unui crocodil și solzi mari care îi conferă o armură naturală.

Habitatul natural și distribuția geografică

Soparla-crocodil din China este o specie foarte rara, endemica din provincia autonoma Kwangsi din estul Asiei, mai exact din sudul Chinei, din zonele de munte de pe malurile raurilor, intr-un habitat semiacvatic. Soparla-crocodil poate fi intalnita pana la altitudini de 700 m, in iazuri, lacuri si cursuri de ape lente, doar in lunile reci de iarna aceasta specie hiberneaza timp de 3 sau 4 luni. Hrana ei consta din crabi de apa dulce, mormoloci si mici amfibieni, rozatoare de dimensiuni mici, insecte, viermi si larve de insecte.

Aspectul distinctiv al șopârlei-crocodil

Aceasta reptila pare blindata, are corpul lung de 40-46 cm acoperit de piele cu numeroase siruri de solzi mai mari sau mai mici distribuiti uniform, in nuante de culori predominant maronii cu marcaje roscate in zona gatului si mai deschise pe partea dorsala, albicioase si galbui pe partea ventrala. Botul este mare si rotunjit, coloritul sau este in nuante gri-deschise cu numeroase dungi mai inchise.

Masculii se diferentiaza de femele prin coloritul corpului mai intens. Numele de soparla-crocodil vine de la forma cozii puternic aplatizata pe partile laterale cu aspect asemanator cozii unui crocodil. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare portocalie si pot fi inchisi prin pleoape atunci cand intra in apa. Membrele sunt scurte dar robuste, terminate cu degete lungi si gheare ascutite, coloritul lor este gri-inchis spre negru.

Reproducerea și creșterea puilor

Reproducerea la aceasta specie este ovovivipara, femela da nastere la un numar mic de pui care variaza intre 4-15. Acestia au lungimea corpului de 10-15 cm, greutatea de 5 g si apar in perioada lunii februarie.

Șopârla-crocodil din China

Aceasta specie poate fi crescuta si in conditii de captivitate intr-un terariu spatios in care sa fie amenajata o ,,piscina” suficient de mare cu apa mentinuta la temperatura constanta, in jurul valorii de 18ºC. Apa trebuie sa fie foarte curata, filtrata si cat mai des schimbata, iar din loc in loc sa existe cateva pietre de rau. In timpul zilei temperatura in terariu trebuie sa fie de 20ºC iar in timpul noptii de 18ºC.

De asemenea in terariu se vor amplasa cateva ramuri de copac pe care soparla se va catara asa cum face aceasta specie si in mediul sau natural. Pe fundul terariului se pune un strat de 10-15 cm de pietris alcatuit din granule mai mici si mai mari.

Hrănirea și comportamentul semiacvatic

Nivelul de umiditate trebuie mentinut intre valorile de 60-80% si acest lucru se poate face prin pulverizarea peretilor acestora cu apa, in mod regulat, zilnic. Hrana acestor soparle in conditii de captivitate poate fi alcatuita din greieri, creveti de apa dulce, mormoloci, broaste, rame si lacuste.

Soparla-crocodil din China are denumirea stiintifica de Shinisaurus crocodilurus, face parte din ordinul Squamata, familia Shinisauridae. Este o specie vulnerabila, pe cale de disparitie.

Conservarea și eforturile de protejare a șopârlei-crocodil

Din păcate, șopârla-crocodil din China este o specie pe cale de dispariție, cu o populație estimată la mai puțin de 1.000 de exemplare în sălbăticie. Principalele amenințări includ distrugerea habitatului prin defrișări, poluarea apelor și capturarea ilegală pentru comerțul cu animale de companie exotice.

Organizațiile internaționale și guvernul chinez au implementat măsuri de conservare, inclusiv crearea de rezervații naturale și programe de reproducere în captivitate. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă conștientizare și eforturi continue pentru a salva această specie rară de la dispariție.

Video – Soparla-crocodil din China (Shinisaurus crocodilurus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.