Bibilica este o pasăre care a fost domesticită de om pentru carnea sa. Are corpul rotofei, gâtul golaș, nu prezintă pinteni la picioare. Există mai multe specii de astfel de păsări care trăiesc în Africa și Madagascar. Majoritatea își petrec timpul în cărduri și își fac cuiburile în adăncituri săpate în pământ, căptușite cu ierburi și alte materii vegetale. Hrana lor este alcătuită din semințe, flori, melci, lăcuste și insecte.

Specii de bibilici, păsări din familia Numididae:

Specia Numida meleagris, Foto: birdssm.blogspot.roNumida meleagris, Foto: forum.stop55.com

Bibilica cu mărgele roșii trăiește în Africa, în regiunile de la sud de Sahara. Are denumirea științifică de Numida meleagris și este o specie nemigratoare. Are penajul de culoare închisă, cu puncte albe, lungimea corpului de 55 cm și greutatea de 1-1,5 kg.

Acryllium vulturinum, Foto: leesbirdblog.files.wordpress.com

Bibilica-vultur este o specie din estul Africii care are denumirea științifică de Acryllium vulturinum. Preferă regiunile cu savane și păduri africane din Etiopia, Tanzania, Uganda, Somalia, Kenya și este o pasăre care poate fi ușor domesticită de localnici. Are corpul grăsuț, îndesat, capul mic, picioarele puternice, aripile destul de scurte, iar coada mică. Are lungimea corpului de 40-72 cm și greutatea de 0,700-1,650 kg.

Pasărea Guttera plumifera, Foto: backyardchickens.com

În regiunile cu păduri tropicale din vestul Africii (Guineea, sudul Camerunului, Gabon, Republica Congo) trăiește pasărea Guttera plumifera. Această specie este destul de mare, are lungimea corpului de 45-50 cm și greutatea de 0,750-1, 000 kg. Se aseamănă cu un fazan, are creastă neagră pe cap, penaj de culoare închisă cu puncte albe, picioarele gri-albăstrui și ciocul gri sau gălbui.

Specia Leipoa ocellata, Foto: tierradepavos.blogspot.ro

O pasăre asemănătoare cu bibilica este găina mallee. Are denumirea științifică de Leipoa ocellata și trăiește în regiunile din vestul și sudul Australiei. Are lungimea corpului de 61 cm și greutatea de 2 kg. Este o specie vulnerabilă, în pericol de dispariție. Această pasăre este nemigratoare și nu își clocește direct ouăle. Ele sunt puse într-un cuib de forma unei movile formată din sol afânat și resturi vegetale (frunze, scoarță de copac) care în urma descompunerii și a procesului de putrefacție degajă căldură și ajută la incubarea ouălor.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here