Servalul este un animal carnivor din categoria felinelor, care se aseamana cu un ghepard mai mic datorita coloritului blanii sale cu numeroase pete intunecate. Traieste in regiunile de campie din Africa sud-sahariana, dar si in sudul, centrul si vestul Asiei. Prefera zonele din apropierea apelor, a lacurilor si baltilor cu stuf, savanele si dealurile cu tufisuri, ierburi inalte si arbusti, apare si la marginea padurilor tropicale sau a zonelor forestiere. Colonistii din Africa de Sud au numit acest animal ,,pisica de tufis” datorita aspectului sau firav, cu picioarele lungi si capul rotund.

Servalul (Felis serval)Exemplarele adulte au lungimea corpului de 60-100 cm si greutatea de 9-18 kg. Masculul este putin mai mare decat femela si este mai greu. Corpul este zvelt, acoperit cu blana moale si deasa, de culoare galben-inchis sau galben-maronie cu numeroase pete negre sau maro-inchis. Pe picioare, umeri si zona gatului petele sunt alungite, de forma unor dungi. Coada este lunga de 24-45 cm, nu este foarte lunga se aseamana cu cea de la ras. Capul este mic, iar urechile sunt destul de mari, au pavilioanele largi cu marginile rotunjite, pe partea posterioara au pete albe pe un fond de culoare neagra. Membrele anterioare si posterioare sunt lungi, au gheare retractile in forma de secera, ascutite si curbate. Ochii sunt mari, acuitatea vizuala excelenta, botul putin alungit, de culoare deschisa, pe buza superioara cu vibrize fine si lungi care ii amplifica simtul olfactiv, il ajuta in orientare.

Acest animal crepuscular prefera sa vaneze in tinuturile mlastinoase printre trestii si stuf unde prinde sobolani, hidre, dar si pasari. De asemenea prinde iepuri, tot felul soareci, sobolani si alte animale asemanatoare, de aceea este iubit de fermieri pentru ca ii scapa de rozatoare. Vaneaza pui de antilope, bibilici, pasari flamingo, soparle si alte mici animale. Nu isi urmareste prada foarte mult timp, daca este mai rapida decat el renunta si cauta alta. Poate face salturi inalte de 1-2 m si lungi de 4 m si astfel reuseste sa prinda pasarile din zbor. Se catara cu usurinta in copaci si stie sa inoate, chiar se joaca in apa, scoate rozatoarele din vizuina si prinde sobolanii direct din apa. In cazuri rare mananca si plante. Servalul, Felis serval

Citește și:  Gecko zburător a lui Kuhl (Ptychozoon kuhli), vezi de unde îi vine numele

Femela are o perioada de gestatie de 73 de zile, apoi naste 2-3 pui de obicei in lunile de primavara. Acestia sunt alaptati si adapostiti de femela in vizuina, intarcati la 5 luni, cresc foarte repede astfel incat la 3 luni au greutatea destul de mare. Puii devin independenti la 1 an si ajung la maturitatea sexuala la varsta de 1,5-2 ani. Aceste animale traiesc solitar, cand simt pericolul prefera sa fuga, sa se ascunda, sau sa se catere rapid in copaci. Din acest punct de vedere se aseamana cu pisicile domestice, au acelasi comportament agresiv si de retragere cand vad ca nu au sanse de castig. Comunica prin sunete specifice – maraie, toarce, miauna, scoate tipete stridente. Este activ noaptea si in amurg, dar daca este flamand vaneaza si ziua. Cei mai mari dusmani naturali ai sai sunt leoparzii, cainii, leii, crocodilii si hienele. Puii de serval sunt deseori atacati de serpi, pasari de prada si manguste.

Servalul are denumirea stiintifica de Felis serval, face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae. Riscul de disparitie al acestei specii este mic. Speranta de viata la serval este de aproximativ 20 de ani in conditii de captivitate si de 12 ani in salbaticie.

Video – Servalul (Felis serval):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.