Familia Cercopidae este alcătuită din 2400 de specii de gândaci-broască. Numele se referă la aspectul lor exterior, la corpul turtit și ochii bine evidențiați, de formă rotundă. Acești gândaci au capacitatea de a sări, sunt foarte sprinteni și au coloritul viu.

Cercopis arcuata, Foto: focusonwildlife.blogspot.ro
Cercopis arcuata, Foto: focusonwildlife.blogspot.ro

Majoritatea speciilor sunt mici, au lungimea corpului cuprinsă între 0,5-2 cm. Coloritul corpului este închis, iar pe spate poate fi în nuanțe de roșu, galben și negru. Sunt răspândite în regiunile calde de pe tot globul, trăiesc pe plante erbacee, pe arbuști și copaci.

În perioada de reproducere, masculul atrage femela prin sunete ritmice. Acestea sunt generate prin organele din părțile laterale ale primului segment al abdomenului. La această familie de insecte, femelele depun în jur de 30 de ouă în plante sau în sol. Acestea sunt acoperite de spumă, astfel sunt protejate de deshidratare. După eclozarea ouălor apar direct nimfele se sare peste stadiul de pupă. Acestea năpârlesc de mai multe ori și au mai multe faze de dezvoltare. Nimfele se hrănesc cu seva plantelor.

Citește și:  Coțofene-ciocârlii – Grallina Cyanoleuca, o specie care trăiește lângă râuri
Cercopis sanguinolenta, Foto: naturefg.com
Cercopis sanguinolenta, Foto: naturefg.com

Specia Cercopis sanguinolenta are lungimea corpului de 6-11 mm și coloritul negru și portocaliu. Este un gândac din Europa Centrală și de Est. Se hrănește cu seva plantelor și zboară mai ales ziua. Apare în lunile mai-iunie și mai ales în zonele de pădure, pe pajiști cu multă vegetație și arbuști. Femela este mai mică decât masculul.

Cercopis vulnerata, Foto: britishbugs.org.uk
Cercopis vulnerata, Foto: britishbugs.org.uk

Specia Cercopis vulnerata are coloritul foarte frumos, în roșu și negru. Acesta este gândacul-broască săritor comun. Capul este mai mic decât pronotumul, iar picioarele sunt destul de lungi. În plus, picioarele posterioare sunt mai puternice și prezintă țepi. Are lungimea corpului de 8,2-10,5 mm.

Haematoloma dorsata, Foto: bkmakro.de
Haematoloma dorsata, Foto: bkmakro.de
Prosapia bicincta, Foto: floridanature.org
Prosapia bicincta, Foto: floridanature.org

Alte specii din familia Cercopidae sunt: Cercopis arcuata, Cercopis intermedia, Haematoloma dorsata, Prosapia bicincta, Cercopis musiva, Cercopis distincta, Cercopis numida și altele.

Video – Specii de gândaci-broască din familia Cercopidae: 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.