Gândacii puturoși se numesc astfel datorită capacității lor de a emana un miros urât prin glandele de pe torace. Sunt numiți și gândaci cu scut deoarece au aspectul părții superioare a corpului în formă de scut. Sunt cunoscute o varietate de 5500 de specii care aparțin familiei Pentatomidae, ordinului Hemiptera. Majoritatea speciilor sunt dăunătoare culturilor de plante, copacilor, arbuștilor și plantelor erbacee din toată lumea.
Astfel de nevertebrate pot avea lungimea corpului cuprinsă între 0,5-2,5 cm și coloritul în nuanțe de verde, maro, violet, ocru, roșu cu puncte negre, brun, crem, etc. În perioada de reproducere, femelele își depun ouăle pe plante, iar numărul lor este foarte mare. O singură femelă poate depune până la 400 de ouă. Nimfele și larvele acestor specii distrug plantele leguminoase, crucifere, grâul, cartofii, fructele, plantele medicinale și altele.
În Europa apare gândacul de varză care are coloritul roșu intens cu pete negre. Are antenele alcătuite din mai multe segmente, picioarele lungi, negre, subțiri, iar pronotumul roșu cu desene negre. Acest gândac este un mare dăunător al culturilor de varză. Are denumirea științifică Eurydema dominulus.
În Africa, Europa, Asia de Sud și Est apare specia Bagrada hilaris. Are coloritul negru cu pete albe și portocalii. Adulții pot avea lungimea corpului de 0,5-0,7 cm. Acest gândac distruge culturile de broccoli, varză, napi, rapiță, muștar, conopidă, mei, porumb, etc.
Palomena prasina este o specie din Europa, răspândită îndeosebi în regiunile împădurite. Este considerată un mare dăunător al culturilor de lucernă și plante oleaginoase.
Gândacul Carpocoris fuscispinus apare în lunile iunie-octombrie în regiunile cu păduri de foioase din Europa. Are lungimea corpului de 1,1-1,4 cm și coloritul brun-maroniu. Larvele acestei specii distrug plantele din familia Asteraceae și Apiaceae.
Specia Nezara viridula are coloritul corpului verde și distruge plantele leguminoase și majoritatea legumelor. Apare în regiunile cu climă temperată, tropicală și subtropicală.
Specia Carpocoris pudicus populează regiunile din Europa Centrală și de Sud. Apare și în țara noastră. Are corpul îngust, coloritul în nuanțe maronii și portocalii.
Specia Eurydema oleraceum are lungimea corpului de 0,5-0,7 cm și coloritul negru cu pete albe, galbene sau portocalii. Trăiește în Europa de Vest și apare în ultima lună de primăvară. Este un dăunător al culturilor de plante crucifere, varză, rapiță, sfeclă, lucernă, napi, etc.
Video – Specii de gândaci puturoși din familia Pentatomidae: