Familia Julidae este alcătuită din 450 de specii de miriapode-cilindru. Aceste nevertebrate au corpul rotunjit, cilindric, și trăiesc în emisfera nordică. Sunt răspândite pe sol, pe sub stratul de frunze moarte, pe sub pietre și buștenii culcați la pământ, în peșteri și în stratul superficial de suprafață în pământ. Sunt prezente în regiunile nordice din Europa și Asia.

Miriapodele-cilindru pot avea lungimea corpului de 0,8-8 cm și culori închise, maronii sau uneori mai deschise, crem, cu numeroase pete roșii. Aceste artropode terestre au corpul format din mai multe segmente, iar antenele sunt lungi și foarte subțiri. Preferă habitate ascunse, dar nu umede, apar frecvent pe lângă mușuroaiele de furnici. Această preferință se explică prin faptul că femela își depune ouăle în mușuroaiele de furnici, în perioada de reproducere. La aceste specii de miriapode terestre există 7 stadii de nimfă.

Tachypodoiulus niger
Tachypodoiulus niger

Specia Tachypodoiulus niger face parte din grupul miriapodele-cilindru. Este răspândită în regiunile din Europa de Vest. Este numită și miriapodul-șarpe negru datorită aspectului corpului ei. Poate avea lungimea corpului de cel mult 4 cm. Ca formă pare un cilindru de culoare neagră, un mic șarpe, astfel arată corpul acestei nevertebrate. Are picioarele mici, scurte și albe. Se hrănește noaptea, are obiceiul să se cațere pe trunchiul copacilor și pe pereții stâncilor.

Citește și:  Sirena nordică pitică (Pseudobranchus striatus), se aseamănă cu țiparul
Genul Brachyiulus, Foto: insecte.org
Genul Brachyiulus, Foto: insecte.org

Specia Brachyiulus pusillus este din aceeași familie Julidae și apare în Europa, Africa de Sud, America de Sud și de Nord. Are corpul alcătuit din 30-34 segmente egale, iar coloritul ei este maroniu spre negru. Pe spate poate avea linii roșiatice sau gălbui. Își caută hrana după apusul soarelui, se cațără pe copaci, pe arbuști, pe garduri și clădiri.

Specia Ommatoiulus
Specia Ommatoiulus

Speciile din genul Ommatoiulus fac parte din familia Julidae. Au corpul segmentat, prevăzut cu numeroase picioare. Antenele sunt mici, subțiri, formate și ele din mai multe părți. Specia Ommatoiulus moreletii apare frecvent în Australia. Se spune că sunt invazii cu astfel de miriapode în Australia, pot intra în case, au miros neplăcut, iar pe șinele de tren, dacă sunt zdobite, pot produce oprirea trenurilor, deoarece șinele devin alunecoase. Alte specii de miriapode sunt: Ommatoiulus sabulosus (are corpul în dungi) și Ommatoiulus rutilans (care are coloritul segmentelor corpului în nuanțe maronii).

Video – Specii de miriapode-cilindru din familia Julidae: 

Video – Tachypodoiulus niger:

https://www.youtube.com/watch?v=mxAmxF9yitI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.