Scorpionii falși neobisiizi fac parte din familia Neobisiidae și sunt numiți pseudoscorpioni. Există în jur de 550 de specii de astfel de arahnide care trăiesc pe tot globul, dar îndeosebi în emisfera nordică, pe sol și în peșteri. Acestea sunt grupate în 32 de genuri și apar mai ales în Asia, Europa, America și Africa. Speciile care sunt locuitori ai peșterilor au mai puțini ochi (leobisiizii sunt în general nevertebrate cu patru ochi), iar unele specii nu au ochi deloc.
Aceste arahnide sunt un grup de scorpioni falși care nu au coadă și ac. Se aseamănă cu scorpionii, au lungimea corpului foarte mică de 1-5 mm și pot avea glande cu venin în cleștii padipalpilor din față. Aspectul lor în general este înfiorător mai ales dacă observăm forma cleștilor din față care par a fi îngrozitori, ai unor prădători necruțători. Majoritatea speciilor au coloritul maro-închis sau măsliniu.
Sunt prădători periculoși, prind victima cu cleștii din față, o paralizează cu ajutorul veninului din glandele padipalpilor și apoi o rup în bucăți cu aparatul bucal și o mănâncă. Veninul nu este foarte puternic și rolul lui nu este chiar de a ucide prada, ci doar de a o opri din zbaterea sa patetică.
Aceste arahnide alcătuiesc un grup diferit de scorpionii propriu-ziși și pot fi întâlnite în diverse habitate, unele specii preferă junglele ecuatoriale, iar altele regiunile reci montane. Desigur, cum este și de așteptat nu apar deloc în Antarctica. Având corpul foarte mic, de cel mult 5 mm, sunt greu de observat cu ochiul liber. Au patru perechi de picioare, dar nu trebuie să uităm de padipalpii îngrozitori din față care au clești puternici și glande cu venin.
Probabil vă întrebați cum pot aceste mici artropode să ajungă în diferite zone geografice sau pe aproape toate formele de relief? Nu zboară și nu înoată în apa mărilor sau oceanelor, ele pur și simplu au obiceiul de a se prinde de alte specii de artropode mai mari, cum sunt muștele, alte tipuri de insecte și gândaci care zboară.
Una din cele mai cunoscute specii de acest gen este Neobisium Maritimum, care este răspândită în regiunile de coastă din Irlanda, Anglia și Franța. Specia are obiceiul să stea ascunsă în crăpăturile de stânci și pe sub pietre, are un mod de viață terestru și poate avea lungimea corpului de 3-3,5 mm.
Specia Tartarocreagris texana face parte din familia Neobisiidae și trăiește doar în SUA. Hrana sa constă din artropode mici. Are lungimea corpului de 4 mm și apare doar în peșterile subterane. Face parte din grupul neobisiizilor fără ochi și desigur a scorpionilor falși fără coadă și ac.
Specia Fissilicreagris imperialis este un scorpion fals care trăiește tot în peșteri subterane. Apare doar în peșterile din Santa Cruz, California și SUA. Specia nu a mai fost observată din anul 2013, de aceea, este posibil să fie în pericol de dispariție. Masculul are lungimea corpului de 2,5-3,4 mm, iar femela este mai mare, are lungimea corpului de până la 3,6 mm.
Specia Orientocreagris syrinx este un scorpion fals care apare doar în Rusia.
Video – Pseudoscorpioni: