Familia Euphausiidae cuprinde specii de crustacee subțiri numite krill. Aceste nevertebrate se aseamănă cu creveții și fac parte din clasa Malacostraca. Aparțin grupului de organisme ce alcătuiesc zooplanctonul, care este o hrană importantă pentru rechini, pisici de mare, balene, pinguini, pești, etc.

Crustaceele krill apar în toate oceanele din lume și se hrănesc cu fitoplancton, filtrează particulele de hrană din apa mărilor și oceanelor cu ajutorul perilor lungi de pe picioarele prinse de torace. Krillul reprezintă și hrană pentru pești, este folosit ca momeală la pescuit. Este utilizat și în industria farmaceutică dar și ca hrană de către oameni (mai ales în Japonia și Rusia).

Bentheuphausia amblyops, Foto: nimalsandearth.com
Bentheuphausia amblyops, Foto: nimalsandearth.com

Ochii acestor crustacee sunt compuși, iar unele specii sunt luminiscente. Există și o specie deosebită, deoarece este bioluminiscentă dar face parte din familia Benheuphausiidae. Are denumirea științifică Bentheuphausia amblyops și apare în Oceanul Atlantic, Indian și Pacific.

Majoritatea speciilor de krill au la începutul vieții de adult corpul lung de 1-2 cm, iar unele cresc și pot avea până la 5-15 cm.

Euphausia superba, Foto: ecoscope.com
Euphausia superba, Foto: ecoscope.com

Una din cele mai răspândite specii de krill din lume este Euphausia superba. Bancuri imense de astfel de krill constituie hrană pentru pinguini, pești, calamari, foci, balene. Greutatea totală a acestor bancuri ajunge la milioane de tone. Krillul Euphasia superba reprezintă cea mai importantă sursă de hrană pentru balenele din Oceanul Arctic.

Există și forme primitive de krill care înoată la 1000 de m adâncime, sau chiar mai jos în mări și oceane.

Euphausia pacifica
Euphausia pacifica sursa: http://nathistoc.bio.uci.edu/crustacea/Euphausiacea/Euphausia%20pacifica/index.htm

O specie foarte cunoscută de krill este și Euphausia pacifica care trăiește în Oceanul Pacific. Bancuri de astfel de krill constituie hrană pentru balene. Și păsările marine se hrănesc cu krill. În Japonia această specie este pescuită intens, anual se ajunge la zeci de mii de tone.

Meganyctiphanes norvegica
Meganyctiphanes norvegica

Meganyctiphanes norvegica este o specie de krill din Oceanul Atlantic de Nord. Întră în formarea zooplanctonului cu care se hrănesc păsările, peștii și balenele. Are corpul gălbui transparent și lungimea de 4,5 cm. La această specie femela depune primăvara un număr de 350-550 de ouă, din care după eclozare apar larvele care au cel mult 1,3 mm, abia după doi ani pot avea lungimi mai mari de 2,2 cm.

Cea mai mare specie de krill din lume este Thysanopoda spinicauda.

Thysanoessa raschii, Foto: snipview.com
Thysanoessa raschii, Foto: snipview.com

O altă specie de krill este Thysanoessa raschii care reprezintă hrana principală pentru balene, pești, păsări și mamifere marine.

Video – Specii de nevertebrate krill din familia Euphausiida:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.