Păianjenii-țesători trăiesc în toată lumea în diferite habitate, în zone cu păduri, pajiști, pășuni, etc. Sunt grupate în 4000 de specii diferite și aparțin de familia Araneidae, ordinul Araneae. Aceste nevertebrate se deosebesc de alte specii de arahnide prin faptul că pot produce mătase. Numele de păianjeni-țesători se referă la capacitatea lor de a-și face pânze circulare de mătase, foarte rezistente. Acestea au un ax principal și linii în spirale, radiale, sunt din mătase ce este sau nu lipicioasă.

Gasteracantha cancriformes, Foto: pixgood.com
Gasteracantha cancriformes, Foto: pixgood.com

Toate speciile sunt prădători foarte abili, nocturne, au și coloritul de camuflaj în mediul lor natural. Prind victima în pânza lor circulară, apoi fac în așa fel încât să o înfășoare și mai bine în firele acesteia, din mătase lipicioasă, în cele din urmă o atacă, o taie în bucăți și apoi o devorează într-un loc liniștit. Unele specii de păianjeni-țesători nu țes astfel de pânze de mătase, ele folosesc un singur fir care la capăt este lipicios, cu el au abilitatea de a prinde fluturii de noapte.

Păianjenii din acestă familie au lungimea corpului de 0,2-4,6 cm. La picioarele lungi și groase au câte trei clești ascuțiți pentru prinderea prăzii. De asemenea, au 8 ochi, din care care 4 sunt în mijloc și formează un pătrat, aceștia îi ajută în depistarea prăzii pe timp de noapte.

Citește și:  Salamandra cu degete lungi (Ambystoma macrodactylum), o specie care se înrudește cu amfibienii
Specia Eriophora transmarina
Specia Eriophora transmarina

Specia Eriophora transmarina din Australia are lungimea corpului de 2-2,5 cm dacă este femelă și 1,5-1,7 cm dacă este mascul. Acest păianjen dacă mușcă omul poate produce roșeață locală, durere ușoară și umflarea zonei, care ține jumătate de oră sau uneori 3-4 ore dacă este mai gravă.

Pânza păianjenului Micrathena gracilis, Foto: math.uc.edu
Pânza păianjenului Micrathena gracilis, Foto: math.uc.edu
Specia Micrathena gracilis, Foto: math.uc.edu
Specia Micrathena gracilis, Foto: math.uc.edu

Specia Micrathena gracilis este numită păianjenul-țesător ghimpat și este răspândită în regiunile din America de Nord. Apare mai ales în zonele împădurite ale acestui continent.

Araneus diadematus
Araneus diadematus

Araneus diadematus apare în Europa și America de Nord. Preferă regiunile cu păduri dar trăiește și în grădini. Are coloritu corpului negru dar și în nunațe de galben și roșcat. Poate construi pânze circulare foarte mari, chiar de 50 cm diametru.

Specia Gasteracantha cancriformes, Foto: pixgood.com
Specia Gasteracantha cancriformes, Foto: pixgood.com

O altă specie este Gasteracantha care se remarcă prin faptul că are corpul tare și prezintă mulți țepi pe abdomen. Are preferință pentru regiunile împădurite din America de Sud și de Nord. Acest păianjen apare și în grădini, pe arbuști, copaci și chiar pe pereții caselor.

Video – Specii de păianjeni-țesători din familia Araneidae – Araneus diadematus: 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.