Ploșnițele sunt invadatori periculoși ai culturilor de cereale, care apar mai ales în perioada de secetă. Ele atacă în special culturile de grâu dar și alte plante graminee spontane, înțeapă aproape toate părțile plantelor: frunzele tinere, tulpina, florile, boabele. Acestea se răsucesc, se îngălbenesc, se usucă și recolta este diminuată foarte mult.
Specii de ploșnițe dăunătoare culturilor de cereale:
Ploșnița cruciferelor are denumirea științifică de Eurydema oleracea și este răspândită în țara noastră, mai ales în regiunile unde sunt culturi de varză, conopidă și alte plante de acest gen. Produce pagube însemnate, adulții și larvele atacă plantele cultivate și spontane de tip crucifer.
Au obiceiul să distrugă frunzele, să perforeze epiderma și să consume seva din țesuturi. În acest fel frunzele se îngălbenesc, se veștejesc, se usucă, iar rezultatul este dezastros deoarece florile și fructele nu se mai dezvoltă.
Ploșnița roșie a verzei apare în țara noastră unde sunt culturi de plante crucifere, dar și în alte țări din Europa Centrală. Este un dăunător al răsadurilor de varză, conopidă și alte plante crucifere. Are denumirea științifică de Eurydema ornatum și pentru combaterea acestei ploșnițe se impune stropirea plantelor cu soluții organofosforice. În urma atacului acestui dăunător, frunzele plantelor se îngălbenesc și se usucă, iar fructele se opresc din dezvoltare. Ploșnița roșie a verzei are capul negru, partea dorsală a abdomenului roșie, iar lungimea corpului de 8-10 mm.
Ploșnițele vărgate ale cerealelor sunt specii cu denumirea științifică de Aelia acuminata și trăiesc în regiunile de stepă și silvostepă din Europa. Adultul are lungimea corpului de 7-10 mm și coloritul galben-roșiatic cu striații cenușii. O altă sepcie asemănătoare este Aelia rostrata care are lungimea corpului de 12 mm și coloritul mai închis decăt Aelia acuminata. Ambele atacă frunzele și tulpinele de cereale, mai ales de ovăz, sorg, grâu și orz.
Plantele sunt atacate în perioada de început a dezvoltării lor, iar aceasta face ca frunzele să se răsucească și să aibă pete roșii pe suprafața lor. În urma atacului plantele nu se mai dezvoltă, se usucă și astfel cultura este distrusă.
Ploșnița cerealelor este considerată un dăunător foarte mare al culturilor de grâu. La noi în țară apare mai ales în regiunile de stepă și pădurile de stejari. Este prezentă în Asia Mică, Europa Orientală și alte regiuni ale globului. Are denumirea științifică de Eurygaster maura și poate avea lungimea corpului de 9-11 mm, iar coloritul brun sau negru.
Exista și o specie numită Eurygaster austriaca care are lungimea corpului de 12-14 mm și culoarea albicioasă. Ambele specii sunt dăunătoare pentru culturile de cereale și au un mod de viață asemănător. Femela este foarte prolifică, poate depune pănă la 200 de ouă. În urma atacului frunzele plantelor se îngălbenesc și se usucă.
Dacă sunt atacate boabele de cereale, acestea prezintă pete galbene cu un punct negru în mijloc. Pâinea din boabe de grâu de acest fel nu este de calitate, nu se mai coace normal. Ploșnița cerealelor atacă grâul, secara, orzul dar și plantele graminee spontane, cum sunt păiușul, pirul sau altele de acest gen.