Mangabey cu guler alb este o primata de numai 50-60 cm care traieste in padurile tropicale ecuatoriale, dar mai ales in padurile mlastinoase din apropierea raurilor mari din Africa de Vest, din Guineea, Nigeria, Sierra Leone, Senegal, Liberia, Gabon, Coasta de Fildes si Camerun.

Acest mamifer are un aspect foarte interesant prin coloritul blanii ce ii acopera corpul si cantareste aproximativ 10-12 kg. Femela este mai mica si cantareste mai putin, iar masculul este mai puternic si mai mare. Coada este lunga de 60-75 cm si acoperita cu par. Pe partea dorsala corpul este acoperit cu par moale si des, de culoare gri-inchis sau gri-maroniu, pe partea ventrala este putin mai deschis gri-cenusiu, pe crestetul capului coloritul este maroniu spre negru, iar pe partile laterale, pe gat si zona pieptului este alb. Fata este neagra, botul mare, maxilarele puternice, ochii sunt rotunzi si negri, iar pleoapele albe.

Foto: cercopan.wildlifedirect.org

Mangabey cu guler alb este o specie terestra dar si arboricola, care isi cauta hrana pe sol si in copaci. Mananca mai ales legume, oua si insecte, dar si frunze, muguri si fructe. Formeaza grupuri mici de pana la 12 exemplare, formate din masculi, femele si puii lor. Cetele sunt mixte si conduse intotdeauna de un mascul dominant.

Citește și:  Macropus parma, cangurul din estul Australiei

La aceasta specie femelele si masculii ajung la maturitatea sexuala dupa 5-7 ani de la nastere. In cadrul fiecarui grup masculul dominant are dreptul sa se imperecheze cu orice femela doreste. Ceilalti masculi (desi trebuie sa respecte structura ierarhica) uneori incalca regulile si se imperecheaza si ei cu femelele. Dupa imperechere, fiecare femela are o perioada de gestatie de aproximativ 5,5-6 luni, apoi face un singur pui. Acesta este alaptat de mama si tinut agatat de blana ei. Femelele din grup isi cresc puii impreuna si ii apara in caz de pericol.

Mangabey cu guler alb este o specie in pericol grav de disparitie, are denumirea stiintifica de Cercocebus torquatus, face parte din ordinul Primates, familia Cercopithecidae.

Video – Mangabey cu guler alb (Cercocebus torquatus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.