Familia Lucanidae este caracteristică ordinului Coleoptera și cuprinde 1300 de specii de rădașce care trăiesc în regiunile cu păduri din toată lumea. Aceste specii de artropode au lungimea corpului de 0,5-8,5 cm și coloritul închis, variază de la brun-roșiatic la negru. La majoritatea speciilor femela este mai mică decât masculul. În perioada de imperechere masculii se luptă între ei pentru cucerirea femelelor, se atacă cu mandibulele mari, foarte bine dezvoltate.

Hrana rădașcelor adulte este nectarul. Aceste nevertebrate sunt nocturne, larvele lor au obiceiul să stea ascunse în lemnul putred al buștenilor culcați la pământ.

Lucanus Cervus
Lucanus Cervus

Specia Lucanus Cervus apare în zonele cu păduri de stejar din Europa, zboară după apusul soarelui.

Specia Mesopous Tarandus este răspândită în regiunile împădurite din Africa.

Phalacrognathus Muelleri
Phalacrognathus Muelleri

Specia Phalacrognathus Muelleri este numită rădașca imperială și se remarcă prin corpul foarte frumos colorat, cu reflexii metalice. Apare în Australia, în regiunile împădurite din nordul acestui continent.

Ceruchus Chrysomelinus
Ceruchus Chrysomelinus

Specia Ceruchus Chrysomelinus trăiește în Europa Centrală și are lungimea corpului de 1,1-1,6 cm. Are corpul lucios, de culoare neagră. Larvele preferă lemnul putred de brad și molid.

Aesalus scarabaeoides
Aesalus scarabaeoides

Specia Aesalus scarabaeoides apare în Europa Centrală și are lungimea corpului de 0,5-0,7 cm. Larvele acestor gândaci preferă lemnul putred de stejar.

Platycerus Caprea
Platycerus Caprea

În Europa Centrală și Asia de Vest apare rădașca Platycerus Caprea care are lungimea corpului de 1,3-1,5 cm. Coloritul corpului este închis, verde metalizat sau albăstrui strălucitor.

Platycerus Caraboides
Platycerus Caraboides

Specia Platycerus Caraboides are lungimea corpului de 0,9-1,3 cm și trăiește în Europa Centrală, Asia de Vest și Orientul Mijlociu.

Video – Rădașca: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.