Familia Vangidae cuprinde 14 specii diferite de sfrâncioci vanga din care una trăiește în Insulele Comore și se numește vanga albastră. Celelalte specii sunt răspândite doar în Insula Madagascar, unde preferă regiunile împădurite, tropicale, subtropicale sau uscate. Sfrânciocii vanga își petrec timpul în copaci, își fac cuibul în formă de cupă pe ramuri și au penajul mai ales în alb și negru, cu abdomenul albicios.

Ciocul este mare, gros, încovoiat, de culoare neagră. Păsările din familia Vangidae sunt predominant insectivore deoarece insectele și larvele de insecte sunt hrana lor preferată. De asemenea, se hrănesc și ca păsările carnivore, cu reptile mici sau broaște de copac pe care le prind când au ocazia pe trunchiurile arborilor, le vânează cu ghearele puternice de la picioare și le sfâșie cu ciocul solid.

Specii de sfrâncioci vanga din familia Vangidae:

Vanga curvirostris
Vanga curvirostris

Vanga curvirostris este o pasăre răspândită în zonele cu păduri perene, tropicale, de foioase și mangrove din Insula Madagascar. Poate ajunge la altitudini de până 1500 m. Are lungimea corpului de 25-29 cm și penajul alb cu negru. Există două subspecii ale acestui gen și anume: Vanga curvirostris curvirostris și Vanga curvirostris cetera (apare doar în zonele sudice ale Madagascarului).

Calicalicus madagascariensis
Calicalicus madagascariensis

Calicalicus madagascariensis este una din cele mai mici specii din familia sfrânciocilor vanga din familia Vangidae. Are lungimea corpului de 13,5-14 cm și se hrănește cu insecte, larve de insecte, gândaci, omizi, lăcuste și mici nevertebrate.

Calicalicus rufocarpalis
Calicalicus rufocarpalis

O altă specie este Calicalicus rufocarpalis care este endemică din Insula Madagascar și are lungimea corpului de 14-15 cm. Această pasăre vânează broaște de copac și reptile mici din zonele cu arbuști, își ține prada cu ghearele de la picioare și o sfâșie cu ciocul.

Falculea palliata
Falculea palliata

Falculea palliata este o specie de sfrâncioc vanga din familia Vangidae care se remarcă prin ciocul foarte lung și puternic încovoiat. Are penajul în alb și negru, iar lungimea ciocului de aproximativ 7 cm. Poate avea lungimea corpului de cel mult 32 cm.

Oriolia bernieri
Oriolia bernieri

O altă pasăre din categoria sfrânciocilor vanga este Oriolia bernieri care are lungimea corpului de cel mult 23 cm. Are penajul maroniu, iar ciocul solid, foarte puțin încovoiat și de culoare albăstrui-deschis. Hrana sa constă din gândaci, păianjeni, lăcuste și alte artropode mici.

Cyanolanius madagascarinus
Cyanolanius madagascarinus

Vanga albastră sau specia Cyanolanius madagascarinus apare în Insulele Comore și are penajul foarte frumos, în alb și albastru ultramarin. Are lungimea corpului de cel mult 16 cm și se hrănește cu insecte, larve de insecte, fructe de pădure și vegetale.

Artamella viridis
Artamella viridis

O altă specie de sfrâncioc vanga este Artamella viridis care trăiește în Insula Madagascar mai ales în regiunile cu păduri tropicale, subtropicale și uscate. Se hrănește cu insecte, reptile mici și păianjeni.

Mystacornis crossleyi, Foto: taenos.com
Mystacornis crossleyi, Foto: taenos.com

Specia Mystacornis crossleyi trăiește doar în Insula Madagascar, în pădurile de la altidudini de cel mult 1800 m. Are lungimea corpului de 16 cm. Ciocul este puternic și lung de 2 cm. Picioarele sunt roz și au degetele prevăzute cu gheare ascuțite.

Hypositta corallirostris
Hypositta corallirostris

Hypositta corallirostris este o pasăre cu penajul viu colorat din estul Insulei Madagascar. Masculul are lungimea corpului de 13-14 cm și penajul albastru-gri pe partea dorsală a corpului.

Euryceros prevostii
Euryceros prevostii

Specia Euryceros prevostii are ciocul foarte gros și puternic, iar lungimea corpului de 28-30,5 cm. Ciocul este albastru-deschis, are vârful negru, iar lungimea de 5,1 cm. Penajul corpului este negru și maroniu.

Xenopirostris polleni
Xenopirostris polleni

Xenopirostris polleni este o specie de sfrâncioc vanga din Madagascar care ciripește foarte frumos. Are ciocul gros, albăstrui iar penajul în gri, alb și roz. Această pasăre cântătoare preferă pădurile tropicale de la altitudini mari, de aproximativ 2000 m.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.