Cameleonul pigmeu vestic (Rampholeon spectrum) traieste in padurile ecuatoriale din vestul si centrul Africii, din Camerun, Tanzania si Gabon, si este unul dintre cei mai mici cameleoni care apare in aceste regiuni.

Caracteristicile fizice ale cameleonului pigmeu vestic

Interesant la acest cameleon este faptul ca apare foarte bine camuflat prin coloritul sau si forma corpului asemanatoare unei frunze. Are insa capacitatea de a-si schimba culoarea limitat, comparativ cu alte specii de cameleoni.

Este o soparla foarte mica, lungimea sa variaza intre 7-10 cmCorpul este foarte aplatizat, capul este relativ mare, inaltat de parca ar avea un coif, cu excrescente cornoase, in varful botului prezinta un corn, acoperit cu piele, care seamana cu un nas ciudat, ce nu mai apare la alte specii. De gatul nu foarte bine dezvoltat se leaga trupul lat, prevazut cu mici cute de diferite forme.

Picioarele sunt mici si subtiri, cu degete acoperite de piele, cu rol de apucare. Membrele anterioare au trei degete interne opozabile celor doua degete externe, iar membrele posterioare au doua degete interne opuse celor trei degete externe. Pe partea dorsala coloritul este maroniu cu multe dungi negre. Masculii au coada mai groasa la baza decat femelele.

Cameleonul pigmeu vestic

Ochii sunt foarte mari, sunt pozitionati in adancituri largi, sunt acoperiti cu o pleoapa rotunda cu solzi, dar care lasa totusi o deschizatura mica pentru pupila. Cameleonul isi poate misca fiecare ochi independent de celalalt, in sensuri diferite, astfel inregistrand simultan doua imagini distincte.

Obiceiuri alimentare și strategii de vânătoare

Limba sa este un instrument foarte important in prinderea hranei. Aceasta este foarte subtire, cu capatul ingrosat, iar in fata are o gaura de absorbtie cleioasa. Pentru a-si prinde prada el se apropie incet la o distanta egala cu lungimea corpului sau, azvarle limba brusc si astfel cu varful lipicios al acesteia si efectului aspiratiei, aduce eventuala insecta in gura, unde este mestecata si inghitita.

Are un mod de viata partial arboricol, uneori vaneaza in stratul de frunze moarte, alteori pe ramurile de jos ale copacilor. Noaptea se ascunde si se odihneste in tufarisurile dese. Reproducerea la aceasta specie este ovipara, femela depune un numar de 12-18 oua, embrionul se dezvolta in afara organismului matern.

Cameleonul pigmeu vestic face parte din ordinul Squamata, familia Chamaeleonidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Adaptările cameleonului pigmeu vestic și supraviețuirea în pădurile ecuatoriale

Cameleonul pigmeu vestic este un exemplu perfect de adaptare la viața din jungla tropicală. Deși nu posedă abilitatea extinsă de a-și schimba culoarea ca alte specii de cameleoni, această șopârlă compensează printr-un camuflaj excepțional. Corpul său aplatizat și textura pielii care seamănă cu o frunză uscată îi permit să se ascundă eficient de prădători.

În timpul zilei, își petrece timpul căutând hrană în stratul de frunze moarte sau pe crengile joase ale copacilor, folosindu-și ochii mobili pentru a scana mediul înconjurător. Noaptea, se retrage în vegetația densă pentru a se proteja de prădători nocturni, precum păsările răpitoare și șerpii.

Video – Cameleonul pigmeu vestic (Rampholeon spectrum):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.