Scincida-crocodil este o specie endemica din regiunile umede si mlastinoase ale Noii Guinee. Numele sau vine de la aspectul bizar al corpului, care o face sa fie recunoscuta foarte usor si niciodata confundata cu alta specie de soparla. Privita in ansamblu se aseamana cu un crocodil in miniatura.
Are pe partea dorsala a corpului (inclusiv pe coada) patru randuri de spini proeminenti, care o protejeaza de atacul animalelor de prada. Capul are si el o forma neobisnuita, este triunghiular si osos, pare blindat cu un scot rezistent, iar in jurul ochilor are inele rosii-portocalii, asemanatoare unor jante sau rame de ochelari.
Corpul exemplarelor adulte poate ajunge la lungimea de 15-20 cm iar coloritul pe partea superioara este in nuante de maroniu-inchis, pe partea ventrala putin mai deschise. In zona gatului (pe partea anterioara a acestuia) coloritul este galben-portocaliu. Coada este groasa la baza si subtire la varf, are un colorit mai inchis dorsal si mai deschis pe partea ventrala.
Pe abdomen prezinta glande care secreta o substanta cu miros persistent. Membrele posterioare si anterioare sunt scurte dar robuste, sustin cu usurinta greutatea corpului si ii ofera soparlei posibilitatea sa se deplaseze foarte rapid atat pe sol cat si pe suprafetele inclinate. Labele au degete lungi cu glande secretoare la fel ca si cele de pe abdomen.
Aceasta soparla traieste in apropierea cursurilor de ape, dar prefera mai ales sursele de apa proaspata si zonele cu tufisuri tropicale in care isi vaneaza prada preferata alcatuita din insecte, greieri, larve, gandaci, melci si alte mici animale nevertebrate.
Cand este in pericol scincida-crocodil scoate sunete sonore (care se aseamana cu un chitcait) si incearca sa fuga repede, sa se ascunda in vegetatia deasa. Este o specie nocturna si crepusculara, destul de timida, are capacitatea de a se catara cu usurinta in copaci si de a inota foarte bine (la fel ca un crocodil).
In perioada de imperechere pot fi observate grupuri mici formate dintr-un mascul si doua femele. Foarte rar la aceasta specie perechile sunt monogame. Aceste soparle comunica prin secretiile glandelor de pe labe si abdomen, dar si prin sunete caracteristice.
Reproducerea este ovipara, fiecare femela depune un singur ou in stratul de vegetatie aflat in stare de putrefactie de pe sol si il apara de pradatori. Acesta este incubat datorita umiditatii si caldurii degajate de plantele in descompunere. Dupa eclozarea oului, apare o soparla mica care masoara cca. 4-7 cm si care se aseamana la aspect cu un exemplar adult.
Poate fi crescuta si in conditii de captivitate, intr-un terariu in care sa existe un vas cu apa, temperatura sa fie de 25-28 grade Celsius ziua si 20 grade Celsius noaptea, iar umiditatea aerului sa fie suficient de mare. Cei care isi doresc o astfel de soparla trebuie sa stie ca nu se reproduce usor in captivitate, iar uneori are obiceiul sa scoata sunete stridente, care cu siguranta vor deranja. Poate fi hranita cu greieri, rame, viermi de carne, melci, larve de gandaci.
Scincida-crocodil este o specie vulnerabila, aflata in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Squamata, familia Scincidae si are denumirea stiintifica de Tribolonotus gracilis.
Video – Scincida-crocodil (Tribolonotus gracilis):