Familia Culicidae cuprinde un număr de 3100 de specii de țânțari care trăiesc în regiunile calde. Sunt specii de țânțari înțepători și preferă zonele din apropierea apelor. Aceste insecte sunt considerate dăunătoare pentru că răspândesc malaria dar și alte boli foarte grave care pot fi letale.
Țânțarii sunt insecte mici, au corpul lung de 0,3-2 cm și picioarele lungi și subțiri, corpul este îngust ca un bastonaș, toracele încovoiat, capul foarte mic și trompa lungă. Masculul se hrănește cu sânge, femela cu nectarul din flori. Masculul suge sângele cu ajutorul unui aparat bucal care înțeapă pielea ca o seringă și poate ataca mamiferele, păsările și desigur omul.
Specia Culex pipiens este cunoscută cu numele de țânțarul comun. Este răspândit în Europa, America de Sud și Africa. Când stă în repaus își ține corpul paralel cu suprafața respectivă. Are lugimea corpului de cel mult 4,5 mm, iar coloritul cafeniu-închis. Pe spate poate prezenta trei dungi longitudinale de culoare mai închisă.
Are obiceiul de a înțepa oamenii, mamiferele, broaștele și alte animale. Femela depune ouăle în apă în grupuri ca niște plute alungite și hibernează în zone întunecate, în beciurile caselor. Țânțarul comun este un mare consumator și de plancton.
O altă specie de țănțar din familia Culicidae este Aedes aegypti. Se numește țânțarul febrei galbene și este mai mic decât țănțarul comun. Are reputația de a transmite febra galbenă dar și alte maladii, malaria păsărilor, virusul Dengue, tularemia, encefalita. Apare pe coastele marine și fluviale.
În casele oamenilor preferă să stea ascuns în colțuri întunecoase. Are coloritul corpului cafeniu-închis cu numeroase pete albicioase sau gălbui. Înțeapă omul, animalele, reptilele, păsările. Are obiceiul de a se hrăni mai ales dimineața, în amurg și în timpul nopții.
Țânțarul-de-friguri sau specia Anopheles maculipennis face parte tot din familia Culicidae. Această specie este foarte importantă de cunoscut deoarece poate transmite malaria. Este o insectă destul de mare, are lungimea corpului de până la 1 cm. Coloritul corpului este cenușiu-cafeniu, iar pe abdomen are numeroși perișori galbeni.
Femela depune ouăle în apele mici, mlăștinoase, are obiceiul să hiberneze iarna, masculul însă este mai activ, el se hrănește cu sânge de om și animale. Intră în adăposturi de animale, în locuințele oamenilor, în dormitorul oamenilor și este foarte activ mai ales în lunile de vară.
Țânțarul-de-pădure este prezent în zonele cu băltoace de pădure. Apare în fiecare anotimp de primăvară, în regiunile împădurite. Are denumirea științifică de Aedes communis. Femela poate depune ouăle și în apa acumulată în scorburile de copaci.
Țânțarul-de-Rin are denumirea științifică Aedes vexans. Este o specie dăunătoare pentru că transmite boli letale la câini și la iepuri. La om poate provoca meningita și encefalita. Apare mai ales vara în zonele din apropierea apelor. Femela depune ouăle în apă, acestea sunt foarte rezistente, pot rezista timp de un an și să se dezvolte în lunile din următoarea primăvară.
Țânțarul-elefant din genul Toxorhynchites, familia Culididae este o specie care nu se hrănește cu sânge, el consumă larvele altor țânțari din apă și cu nectar din flori. Totuși poate transporta boli grave, ca de exemplu malaria.