Daca esti un fan al filmelor Star Wars, probabil ca ai observat cei doi sori care se pot vedea de pe Tatooine, planeta natala a lui Luke Skywalker. Conform povestii, Tatooine era in cea mai mare parte o planeta uscata deoarece caldura celor doi sori impiedica apa sa ramana in forma lichida pentru mult timp. Acei doi sori, numiti Tatoo I si Tatoo II, alcatuiau ceea ce astronomii numesc un sistem binar de stele. Desi planeta Tatooine este una fictiva, existenta unor stele binare care formeaza un sistem stelar este purul adevar. De fapt, majoritatea stelelor din univers exista in perechi. Cele doua stele care formeaza un sistem binar orbiteaza in jurul unui centru de masa comun.

Studiile recente au aratat ca cele mai timpurii stele au existat de fapt in perechi. Matthew Turk si colegii lui de la Universitatea Stanford au efectuat simulari pe computer care au dezvaluit modul in care o regiune primordiala de formare a stelelor (care exista la numai 200 de milioane de ani dupa Big Bang) a ajuns sa contina doua nuclee prestelare, care au dus apoi la formarea unui sistem binar de stele. Atunci cand se constata existenta unei stele intr-un sistem binar, munca oamenilor de stiinta devine mai usoara. Oamenii de stiinta pot utiliza informatiile colectate cu privire la orbitele lor pentru a le calcula masele. La randul lor, aceste informatii pot fi utilizate pentru a rezolva alti parametri, cum ar fi densitatile si razele stelelor.

Exista patru moduri prin care stelele binare pot fi detectate, si anume: vizual (de unde si numele de binare vizuale), spectroscopic (de unde numele de binare spectroscopice), prin fotometrie (acestea sunt numite binare cu eclipsa) si cu ajutorul astrometriei (acestea sunt numite binare astrometrice). Daca doresti sa observi o stea binara cu ajutorul unui telescop, o poti face uitandu-te la constelatia Cygnus. Prin telescop vei vedea ca una dintre stele este galbena (este si cea mai luminoasa), iar cealalta este albastra.

Intorcandu-ne la Tatooine, poate exista o asemenea planeta in realitate? Fortele gravitationale combinate ale celor doua stele nu ar distruge orice planeta aflata in apropiere? De asemenea, caldura care provine de la doua stele nu ar fi prea mare pentru ca o asemenea planeta sa fie locuibila? Conform oamenilor de stiinta, 16 Cygni B si 55 Cancri A, care sunt membre ale unor sisteme stelare binare, au planete care orbiteaza in jurul lor. In ceea ce priveste raspunsul la a treia intrebare, Erik Mamajek de la Universitatea de Stat din Pennsylvania sustine ca aceste sisteme ar putea avea “zone sigure” in care planetele pot fi locuibile.

VIDEO: Stele binare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.