Super Luna este o expresie inventată de astrologul american Richard Nolle în 1979, neacceptată de cercetătorii astronomiei, ci de publicul larg. Termenul științific acceptat este cel de Lună plină la perigeu. Perigeul desemnează punctul de pe mișcarea orbitală a astrului aflat cel mai aproape de Pământ.
Super Luna este un fenomen astronomic care decurge din suprapunerea a două momente: poziționarea Lunei între Pământ și Soare (fază numită lună plină), creându-se o aliniere totodată, iar cel de al doilea eveniment este atunci când în mișcarea sa orbitală Luna se află în punctul cel mai apropiat de Terra. Suprapunerea acestor două evenimente este numită în astronomie Lună plină la perigeu. Pe scurt, Terra, Luna și Soarele sunt aliniate, Luna fiind în punctul ei cel mai aproape de Pământ.
Din cauza alinierii Lunei, Terrei și Soarelui, forțele gravitaționale exercitate de Lună și Soare asupra planetei Pământ au un efect de creștere de câțiva centimetri asupra mareelor. Asocierile fenomenului Super Lună cu cutremure sau erupții vulcanice nu sunt demonstrate și nici convingătoare ca teorie științifică.
Deși Luna se va afla într-un punct mai apropiat de Pământ, dimensiunea ei apărând mai mare, conform cercetătorilor ochiul uman nu poate sesiza o diferență între luna plină și luna plină la perigeu.
Fazele lunei
Rotația Lunii în jurul planetei Pământ este de 27.3 zile. Luna are patru faze: Lună nouă (satelitul se află între Pamânt și Soare), Primul pătrar (este vizibilă jumătate de lună din partea dreaptă), Lună plină (satelitul răsare când apune Soarele și invers), Ultimul pătrar (este vizibilă jumătate de lună din partea stângă).
Durata între două luni pline este de aproximativ 29.5 zile. În schimb, în acest moment luna văzută de noi va fi mult mai strălucitoare, deoarece aproape toată suprafața îi este luminată de Soare.
Când se poate observa Super Luna?
Anul 2014 are cinci evenimente de acest fel: 1 ianuarie, 30 ianuarie, 12 iulie, 10 august și 9 septembrie.