Home Cultură generală Superluna roz (7 spre 8 aprilie 2020), cea mai mare Lună plină...

Superluna roz (7 spre 8 aprilie 2020), cea mai mare Lună plină din an. Care este “mesajul” astrului selenar?

0
Superluna roz (7 spre 8 aprilie 2020), cea mai mare Lună plină din an

Superluna roz, un fenomen astronomic rar şi magic, va putea fi observată între 7 şi 10 aprilie 2020, faza maximă având loc în noaptea de 7 spre 8 aprilie. Este cea mai mare Superlună din acest an şi prima după Echinocţiul de primăvară, din 20 martie. Se numeşte Superluna “roz” nu atât pentru culoarea pe care o va avea, ci pentru că, de-a lungul timpului, oamenii au asociat-o cu perioada florilor de cireş sau a altor flori caracteristice primăverii.

La momentul în care se va arăta la orizont, Superluna roz va avea, de fapt, o culoare portocalie, care se va transforma într-un galben pal, apoi, pe măsură ce se ridică pe bolta cerească, va deveni din ce în ce mai albă şi mai strălucitoare.

Superluna roz, Sursa Roya News
Superluna roz, Sursa Roya News

Superluna roz este a treia Superlună din acest an, după cele din 7 februarie şi din 9 martie, dar mult mai spectaculoasă decât acestea. În 2020, fenomenul de Superlună va mai putea fi admirat în noaptea de 7 spre 8 mai, 16 spre 17 octombrie şi 15 spre 16 noiembrie. Cel mai strălucitor spectacol din acest secol pe care îl va oferi astrul nopţii va fi Superluna din 6 decembrie 2052.

Luna roz din această seară (şi care va mai putea fi admirată până la 10 aprilie) se poate vedea cu ochiul liber, îndată după apusul soarelui, adică după ora 19.30, dacă cerul este senin. Chiar şi în condiţiile speciale din această primăvară, impuse de pandemia de COVID-19, neputându-se ieşi in mijlocul naturii, în spaţii libere, cu mai mare vizibilitate, oricine poate privi de la fereastră sau de la balcon spectacolul astrului selenar.

Ce este Superluna?

Superluna roz (7 spre 8 aprilie 2020), cea mai mare Lună plină din an

În astronomie, este vorba de o Superlună când discul Lunii este perceput cu 7% mai mare şi cu 30% mai luminos decât în mod obişnuit. Distanţa care separă Terra de satelitul său natural, Luna, oscilează între 356 410 kilometri şi 406 740 kilometri. Potrivit definiţiei NASA, Superluna se produce când distanţa dintre Pământ şi Lună este mai mică de 358 000 de kilometri. În cazul Superlunii din aprilie 2020, distanţa între Terra şi Lună va fi de 221 772 kilometri.

Termenul “Superlună” a fost inventat şi popularizat de un astrolog american, Richard Nolle, în 1979, dar, în prezent, este folosit şi în astronomie. Pentru că Superluna apare când Luna se află la perigeu (adică în punctul cel mai apropiat de Terra), Nolle a mai numit-o şi “perigee-syzygy Moon”. Uneori, când Superluna se asociază şi cu alte evenimente astronomice rare, se produc fenomene astronomice uimitoare, precum Superluna sângerie sau Superluna albastră.

Luna sangerie

Superluna sângerie/roşie (Blood Moon) sau Luna Lupului, ca cea din ianuarie 2019, de exemplu, are loc când Superluna se combină cu o eclipsă totală de lună. În astfel de împrejurări, culoarea roşiatică a lunii este dată de difuzia şi dispersia luminii solare, când se pot vedea, cum ştiinţific, dar cu o anume încărcătura poetică, explica un profesor de aeronautică, de la Universitatea Embry-Riddle, din Florida (SUA), “reflexiile de pe suprafaţa lunară ale tuturor răsăturilor şi apusurilor de soare de pe Pământ”.

Luna albastra

Luna albastră este un fenomen şi mai rar, producându-se la doi – trei ani, când este vorba de a 13-a Lună plină dintr-un an (un an având, în mod normal, doar 12 Luni pline). Pentru că anul calendaristic are cu11 zile mai mult decât anul astronomic, periodic apare încă o Lună plină – Luna albastră, numită aşa datorită tentei albăstrii, uneori verzui, a astrului nopţii. Şi anul acesta, la data de 31 octombrie, se poate vedea fenomenul de Lună albastră.

Superluna roz din 7 spre 8 aprilie 2020. Care este mesajul astrului selenar?

Luna plina

De mii de ani, oamenii au fost fascinaţi de spectacolul cerului şi, în funcţie de epocă, au încercat să descifreze mesajul aştrilor, să interpreteze “mersul” stelelor şi să-l pună în legătură cu ce se întâmplă aici, pe Pământ.

Metaforic vorbind, dacă astronomia exprimă ceea ce oamenii au aflat şi gândesc despre aştri, astrologia, una dintre cele mai vechi forme de cunoaştere a cosmosului, exprimă ceea ce stelele “gândesc” despre oameni, căutând legături de cauză-efect, descifrabile intuitiv sau psihologic, între stele şi comportamentul uman.

Sunt adevăruri generale, acceptate astăzi de ştiinţă, graţie nenumăratelor studii, cum ar fi, de pildă, că vibraţia energetică a Lunii influenţează dispoziţia, emoţiile şi deciziile noastre, precum şi starea de sănătate, în special în perioadele cu Lună plinăinsomnii (deoarece luminozitatea astrului nopţii are efect reductor asupra melatoninei), creşterea tensiunii arteriale, accentuarea stresului etc.

Fazele lunii

Pe de altă parte, Superluna roz, fiind prima Lună plină după Echinocţiul de primăvară, oamenii, prin tradiţie, au fost tentaţi să interpreteze cele două fenomene ca marcând începutul unui nou ciclu natural, un moment în care energiile cosmice îşi manifestă pregnant forţa pozitivă – un moment al renaşterii fizice şi spirituale.

Astrologii, dar şi adepţii terapiilor naturiste consideră că zilele cu Lună nouă sunt cele mai potrivite pentru detoxifierea organismului, pentru a renunţa la obiceiuri vechi, dăunătoare, pentru a crea un nou stil de viaţă, mai sănătos, mai curat din toate punctele de vedere.

O schimbare esenţială de energie pentru toată lumea şi o oportunitate de dezvoltare personală

Superluna, moment al schimbarilor

Superluna roz este, dincolo de spectacolul cosmic, un context benefic, în sensul schimbării în bine, al sporirii capacităţii de introspecţie, spun la unison astrologii, dar şi psihologii, mai ales în condiţiile de acum, create de pandemia de coronavirus, care a produs atât de multă derută şi nelinişte în întreaga lume.

Zilele din aprilie, marcate de fenomenul de Superlună roz, dar şi următoarele, prin efectul de ecou, sunt favorabile, spun astrologii, intuiţiei, creativităţii, strategiilor de dezvoltare personală, familia, iubirea, munca se vor afla în centrul atenţiei. Există, pe de altă parte, o serie de vulnerabilităţi, legate de predispoziţia spre irascibilitate, spre conflict sau spre cantonarea în vechi obiceiuri.

Acum, mai mult ca oricând, subconştientul nostru ne poate arăta cine suntem cu adevărat, ceea ce vrem să devenim, care sunt căile prin care putem să scăpăm de autolimitările care ne împiedică să progresăm.

Superluna roz, 7-10 aprilie 2020

Chiar şi cei care neagă cu obstinaţie astfel de lucruri, din convingere sau din principiu, ar putea constata că orice om are nevoie, la un moment dat, să-şi revizuiască modul de viaţă, obiceiurile, priorităţile, indiferent de felul în care sunt “aşezate” stelele. Se poate însă ca înţelepciunea acumulată de veacuri de către fiinţa umană, adeseori uitată, să ne transmită măcar o anume predispoziţie spre schimbarea în bine.

Poate este timpul unei resetări individuale, sociale, morale, în care să abandonăm “cântecele de sirenă” ale aparenţelor, în care să devenim mai atenţi la ritmurile naturii, mai maturi, mai responsabili, mai echilibraţi, şi să înţelegem că nu suntem “stăpânii” acestui Pământ, ci cei cărora li s-a oferit această singură “casă”. “Renaşterea”, odată cu Echinocţiul de primăvară şi cu Superluna roz, nu se poate face decât pe un loc ”curat”.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version