Numarul 13 este legat, de mult timp si pentru foarte multi oameni, de ideea de ghinion, nesansa, conjunctura nefavorabila. S-a inventat chiar si un termen pretentios, de la cuvantul grecesc triskaideca, prin care se denumeste atitudinea de teama provocata de acest numar – triskaidekaphobie (treisprezecefobie). Originea unei asemenea fobii este de natura religioasa, facand referire la Cina cea de taina – Iisus si apostolii sai fiind 13 la numar. Iuda, cel de-al treisprezecelea care s-a asezat la masa, este cel care l-a tradat pe Iisus, fiind vinovat pentru judecarea si crucificarea de a doua zi, din Vinerea Sfanta, a Fiului lui Dumnezeu. Si pentru teama de ziua de vineri, 13, s-a inventat un termen, din aceeasi radacina greceasca – paraskevidekatriaphobie (fobie de vineri, 13).

numarul 13

  • Cu toate acestea, in data de 13 a fiecarei luni, din mai pana in octombrie 1917, Fecioara Maria s-a aratat, la Fatima, in Portugalia.
  • Papa Ioan Paul al II-lea a fost grav ranit, in atentatul care i-a pus in cumpana viata, la data de 13 mai 1981, atribuind supravietuirea sa tot interventiei Fecioarei Maria, in timpul Liturghiei din Biserica Notre-Dame, din Fatima.
  • Anumiti specialisti in studiul textelor sacre cred ca a sasea zi a Creatiei, cand au fost facuti Adam si Eva, a fost tot o vineri, ca si cea cand au muscat din fructul interzis.
  • In antichitate, in secolul al IV-lea i.Hr., regele Philip al II-lea, al Macedoniei, a avut ideea sa isi aseze o statuie a sa, langa alte douasprezece, ale zeilor, el fiind asasinat la scurta vreme dupa acest fapt.
  • A 13-a litera a alfabetului ebraic este prima litera din cuvantul mem, care inseamna moarte.
  • 13 urmeaza numarului 12 – care simbolizeaza, in multe culturi, inclusiv in mitologia crestina, un ciclu complet sau echilibru, armonie, putere – sunt 12 luni intr-un an, 12 ore zi si 12 ore noapte, 12 semne zodiacale, 12 zei in Olimp, 12 « munci » ale lui Hercule, 12 triburi ale lui Israel etc. 12 este divizibil prin 2,3,4,6, in timp ce treisprezece nu se divide decat la 1 si la el insusi, fiind interpretat ca sursa a dezechilibrului, a dezordinii, a diminuarii fortei vitale.
Citește și:  Cele mai importante stele din constelatia Orion

numarul 13 - cu noroc

  • Superstitiile legate de vineri 13 nu isi au originea numai in scena biblica a tradarii lui Iisus, ci si in unele legende nordice. In antichitate, pentru numeroase triburi din Scandinavia, Frigga era zeita iubirii si a fertilitatii. Cand nordicii s-au convertit la crestinism, se spune ca zeita Frigga a fost alungata pe un varf de munte si considerata vrajitoare. De atunci, in fiecare vineri, zeita, plina de ranchiuna, aduna 12 vrajitoare si un drac (13, in total), pentru a provoca diverse dificultati oamenilor, in saptamana care urmeaza. Totusi, in multe culturi antice, ziua de vineri era consacrata zeitei iubirii, fiind cea mai vesela zi din saptamana, unele traditii pastrand aceasta convingere si respingand semnificatia malefica a numarului 13. Chiar si denumirea zilei de vineri, in limba latina, este Veneris dies (Ziua Venerei/ a zeitei Venus, patroana iubirii, a frumusetii si armoniei).
  • In istorie, insa, s-au inregistrat nenumarate alte evenimente dramatice, in diverse domenii, asociate numarului 13. Calendarele mayase si aztece, de exemplu, erau impartite in 20 de luni, a cate 13 zile, si multi pun pe seama unui asemenea fapt, premonitoriu, disparitia acestor vechi civilizatii.
numarul 13 - oare aduce ghinion
numarul 13 – oare aduce ghinion

Si in zilele noastre superstitiile legate de numarul 13 inca sunt prezente si destul de puternice. In avioane, de exemplu, nu exista numarul 13, ascensoarele din multe cladiri nu au etajul 13, nici unele hoteluri nu au camere cu numarul 13.

Pe de alta parte, exista si multe persoane care sustin ca numarul 13 le aduce noroc. Le-am putea crede pe acestea din urma…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.