Superstitiile de Anul Nou sunt o parte importanta a ritualului de trecere intre ani. Chiar si cei mai verticali oameni, mai putin religiosi sau mai curajosi au cate un ritual, propriu sau mostenit cu ocazia noului an.

Superstitia este mai mult o stare mintala decat un fapt real si decurge din teama ca nerespectand un anumit ritual poti atrage consecinte negative sau respectand anumite ritualuri poti atrage lucruri bune, pozitive, etc.

Edmund Burke a dat cea mai plastica definitie superstitiei si anume: „credinta celor slabi”.

Pornind de la aceasta definitie vom prezenta mai multe superstitii legate de noul an si modul in care reactioneaza oamenii la ele.

Superstitiile acestea provin in marea lor majoritate din timpuri antice, cand din lipsa unor cunostinte tehnice sau stiintifice oamenii nu puteau sa explice anumite manifestari ale naturii sau pur si simplu nu puteau admite ca unele stari negative sau fapte sunt consecinta propriilor actiuni si nu mania zeilor, a naturii, a universului,etc. Lipsa unor explicatii a determinat sentimente de teama, panica si dorinta de a gasi alinare si stimul mintal pentru a ignora acel factor de stres. De aceea au aparut aceste ritualuri, asa numitele ritualuri de multumire a zeului, oamenii avand ferma convingere ca in felul acesta acel zeu nu va mai fi manios si nu va mai provoca distrugere. De multe ori aceasta potolire „necesita” jertfe umane.

Cu ocazia Anului Nou exista tot felul de superstitii incepand cu ce anume sa faci si ce anume sa nu faci, ce anume aduce noroc si belsug si ce anume atrage ghinion, ce este permis a imbraca si ce este interzis a purta de Anul Nou.

Cele mai comune superstitii la nivel mondial sunt superstitiile legate de bani, superstiile aducatoare de noroc si interdictiile cu ocazia trecerii dintre ani.

Buzunare goale, semn rau la trecere dintre ani, Foto: computerra.ru
Buzunare goale, semn rau la trecere dintre ani, Foto: computerra.ru

Superstitiile legate de bani sunt cele mai respectate. Pentru ca in noul an sa avem bani si sa ne mearga bine din punct de vedere financiar trebuie sa indeplinim cateva conditii esentiale:

  • Trecerea dintre ani nu trebuie sa ne prinda cu datorii neachitate deoarece in caz contrar tot anul vom fi datori.

  • Foarte important este faptul ca la trecerea dintre ani sa avem bani in buzunar. Superstitia nu precizeaza cati, ci doar sa fie prezenti. Daca nu vom avea bani in buzunar noul an va fi dezastruos din punct de vedere financiar.

  • Este interzis ca in intervalul 31.12-01.01 sa imprumutam bani oricui. In acest interval se considera ca daca vom imprumuta bani in noul an nu ne va merge bine si vom fi lipsiti de spor.

  • In foarte multe zone din tara femeile cand framanta paine pun in aluat banuti. Traditia spune ca cine gaseste banutul va fi norocos tot anul.

Cum am mai subliniat, superstitiile sunt mai mult o stare a mintii decat un fapt real. Viata reala dovedeste ca suntem supusi unui numar atat de mare de factori externi, incat chiar daca la trecerea dintre ani avem bani in buzunar, totusi in noul an situatia noastra financiara poate sa se deterioreze. Sau in economia actuala este greu sa nu ai datorii, in special la banci. Nu trebuie sa atribuim lipsa de finante proprii ca un ghinion din cauza ca nu am respectat vreo traditie.

Atentie, faptul de a respecta sau nu un anumit ritual, de a crede o anumita superstitie tine de alegerea fiecarui individ. Nimeni nu are dreptul sa judece, sa ridiculizeze astfel de persoane sau dimpotriva pe cei care nu cred in aceste supersititii. Supersitia este o chestiune care tine strict de propia persoana.

Citește și:  Cateva sugestii pentru petrecerea din Anul Nou
Crenguta de Vasc, simbol al prosperitatii, Foto: missmrumru.wordpress.com
Crenguta de Vasc, simbol al prosperitatii, Foto: missmrumru.wordpress.com

Superstitiile legate de noroc sunt cele mai interesante. Dintre acestea cele mai raspandite superstitii sunt:

  • Vascul: traditia spune pentru a avea noroc in noul an nu trebuie sa lipseasca din casa vascul. Pe langa aducator de noroc, vascul are si puterea magica de a apropia doua persoane care se saruta sub vasc la miezul noptii. Modul in care va evolua relatia dintre cei doi depinde de acel moment magic.

  • Imbracamintea este esentiala in aceasta perioada a anului. Este obligatoriu ca la trecerea dintre ani si in prima zi al anului sa purtati imbracaminte noua si recomandabil ar fi ca un obiect vestimentar sa fie de culoare rosie.

  • Traditia cere ca primul om care ne trece pragul in prima zi al anului sa fie un barbat brunet. Superstitiile spun ca barbatii blonzi sau roscati sau femeile sunt aducatoare de ghinion. Atentie pentru ca efectul acestui ritual sa fie unul pozitiv este esential ca persoana care ne trece pragul sa ne aduca o crenguta de vasc sau paine cu sare.

  • Lumina joaca un rol esential la trecerea dintre ani. Lumina se stinge cu cateva clipe inainte de miezul noptii si se aprinde in prima secunda al noului an pentru ca astfel sa pasim in noul an cu noroc si lumina in suflet.

  • Masa si bucatele gatite sunt o alta parte a ritualului aducator de belsug, sau dimpotriva. Este esential ca pe masa sa avem struguri si smochine, simbolurile belsugului inca din vremuri antice. Pe masa este interzis sa avem bucate preparate din carne de pui, deoarece in credinta batranilor gaina este asociata cu un animal care in cautare de hrana scurma pamantul si astfel ne poate alunga norocul, belsugul si bunastarea din casa.

  • Este interzis ca noul an sa ne prinda dormind. Supersitia spune ca daca noul an ne prinde dormind tot anul vom fi lenesi si „adormiti” din punct de vedere al activitatiilor zilnice.

Superstitiile pot fi un lucru pozitiv sau nu in viata noastra, in functie de importanta pe care le o acordam. In general este bine sa nu lasam ca superstitiile sa ne dicteze viata si actiunile. Din pacate in acest joc a superstiilor multi oameni cad prada, ei insisi indrumandu-si pasii spre un fapt negativ. Avand in vedere ca sunt sub „influenta” superstitiei ei nu vor analiza pasii care au condus la acel „ghinion”, ci vor pune totul pe seama ghinionului si riscul de a se repeta acel „ghinion” va fi maxim. Asa apar asa numitele persoane ghinioniste.

Simtiti-va bine la trecerea dintre ani, fie ca sunteti in compania prientenilor, a familiei sau chiar singuri! Nu uitati doar de noi depinde daca vom avea noroc sau ghinion si nu de faptul daca am respectat sau nu anumite ritualuri si superstitii. Si chiar daca uneori avem ghinioane nu uitati ca unele lucruri sau fapte nu depind de noi.

An nou fericit si fie ca noul an sa ne aduca la toti sanatate si belsug!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.