Tapirul lui Baird este un mamifer de mărime medie care se aseamănă cu un porc. Trăiește în regiunile din sudul Mexicului și până în nordul Americii de Sud. Apare în Nicaragua, Belize, Guatemala, Costa Rica, Honduras, nord-vestul Columbiei și Panama. Acest animal este considerat ,,o fosilă vie” deoarece a apărut acum 35 milioane de ani și în plus în regiunile din El Salvador (unde trăia în număr mare) în prezent a dispărut ca specie.

Tapirul lui Baird (Tapirus bairdii), Fotografie de Klaus Rudloff, Foto: biolib.cz
Tapirul lui Baird (Tapirus bairdii), Fotografie de Klaus Rudloff, Foto: biolib.cz

Tapirul lui Baird este o specie din America deci este o specie de tapir american care preferă regiunile împădurite din apropierea apelor. Poate ajunge la altitudini de 3600 m, în pădurile montane, pe platoul alpin, dar este prezent și în regiunile mai joase, de coastă, în pădurile umede tropicale.

Un astfel de animal are corpul aemănător unui porc, cu musculatura bine dezvoltată, capul mare, iar picioarele nu sunt foarte înalte dar destul de subțiri. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 2 m, înălțimea la greabăn de 120 cm și greutatea de aproximativ 240-400 kg. Coloritul corpului este predominant maroniu-închis, doar în zona grumazului și a fălcilor este mai deschis, cenușiu-gălbui. Uneori pe spate apare o coamă îngustă care nu este chiar foarte bine evidențiată. Urechile sunt destul de mari, de formă ovală, ținute drept, au marginile albe și nu sunt foarte mobile. Auzul acestui mamifer este foarte bine dezvoltat. Ochii sunt mari dar bine adânciți în orbite, astfel sunt protejați de a fi loviți de ramurile ascuțite ale arbuștilor și copacilor. Picioarele sunt destul de scurte, se termină fiecare cu câte trei degete care pot susține greutatea animalului și îi permit mișcarea rapidă prin tufișurile pădurii. Coada este destul de scurtă, are lungimea de aproximativ 7-13 cm.

Tapirul lui Baird este o specie nocturnă, mai rar activă în timpul zilei, suportă mai greu căldura toridă din lunile de vară. Obișnuiește să stea mult în apă, să facă ,,băi” sau să lenevească în tufișuri, camuflat de frunzișul acestora, în apropierea surselor de apă. Au capacitatea de a înota, se mișcă destul de ușor în apă în ciuda corpului lor greoi și îndesat. Trăiește solitar, în zone cu multă vegetație. Este erbivor, se hrănește cu diferite plante, crengi, fructe, ierburi, rogoz și flori.

La tapiri, perechile formate în perioada de reproducere sunt monogame pe termen lung. Animalele sunt teritoriale, agresive cu intrușii care vin în zona lor. Gestația la această specie este de 400 zile, după care femela face un pui de 5-9 kg. În cazuri excepționale femela poate face și doi pui. După un an de alăptare puii sunt înțărcați, iar maturitatea sexuală vine la vârsta de aproximativ 2 ani. Femela are obiceiul de a emite sunete caracteristice ca niște șuierături prin care comunică cu puii. De asemenea, poate scoate niște fluierături lungi prin care își exprimă nervozitatea, anxietatea sau avertizează alți tapiri să nu îi încalce teritoriul. Cel mai mare dușman al tapirului este omul, care vânează intens acest animal.

Tapirul lui Baird are denumirea științifică Tapirus bairdii, face parte din familia Tapiridae, ordinul Perissodactyla. La fel ca și alte specii de tapiri (indieni sau de munte) și tapirul lui Baird este o specie vulnerabilă, în pericol de dispariție din cauza vânătorii intense și a distrugerii habitatului natural.

Video – Tapirul lui Baird (Tapirus bairdii):

answear.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ