Oamenii de stiinta de la Institutul de Nanostiinta Kavli din cadrul Universitatii din Delft, Olanda, au facut un anunt impresionant. Acestia au reusit sa duca la indeplinire un experiment care ar schimba pentru totdeauna modul in care functioneaza omenirea si tehnologia. Cercetatorii au teleportat atomi pe o distanta de 3 metri in cadrul unui experiment.

Acest experiment reusit sugereaza ca in viitor si obiectele mai mari vor putea fi teleportate si chiar si oamenii vor reusi acest lucru. Potrivit coordonatorului experimentului, oamenii sunt atomi dispusi intr-o anumita matrice si chiar daca teleportarea oamenilor este improbabila in prezent, aceasta nu inseamna ca este imposibila, pentru ca nu contrazice legile fizicii.

Echipa de cercetatori a reusit sa teleporteze cuantic pe o distanta de trei metri o informatie codificata in particule sub-atomice, experimentul reusind cu o acuratete de 100%. Oamenii de stiinta au folosit trei particule entanglate  – un atom de hidrogen si doi electroni – prin intermediul carora si-au teleportat informatia.

Citește și:  Cine a inventat masina de cusut cu ac?

Experimentul reprezinta un pas in viitor si o posibilitate in vederea inventarii computerelor cuantice ultra-rapide sau a internetului de super-viteza care ar deveni mult mai performante decat ceea ce folosim in prezent.

Teleportarea cuantica este adesea folosita in filme stiintifico-fantastice si se bazeaza pe principiul entanglarii particulelor. Acest fenomen a fost considerat inexistent si respins de Albert Einstein pentru ca omul de stiinta il considera imposibil de realizat. Entanglarea a fost insa mai tarziu demonstrata ca fiind un fenomen real.

In continuare, este programat un experiment care ar urma sa teleporteze o informatie intre doua cladiri situate la o distanta de 1300 metri.

Aceasta nu este singura incercare de teleportare cuantica, experimente fiind realizate si in trecut. In 2009, oamenii de stiinta de la Universitatea din Maryland au realizat un experiment asemanator in cadrul caruia doar o incercare din 100 de milioane a avut succes. Vom vedea ce ne rezerva viitorul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.