Tehnologia in zilele noastre este mult mai avansata ca in trecut iar in ultimii 50 de ani aceasta tehnologie a fost in continua crestere insa daca vorbim despre telescoapele astronomice lucrurile nu s-au schimbat, totul este la fel. Exista in continuare cele trei tipuri de telescoape: Catadioptrics, Newtonian Reflectors si Refractors. Toate telescoapele din aceste trei categorii au aceasi functie si anume de a colecta si concentra lumina astfel incat obiectivul sa fie marit. Cu toate acestea fiecare din aceste trei tipuri de telescoape fac acest lucru in mod diferit si asta ar putea constituii un avantaj sau dezavantaj fata de celalalt tip de telescop.

Telescoapele Catadioptrics sunt cele mai vechi telescoape si de-a lungul anilor acestea au oferit imagini inedite din spatiu. Cu toate acestea telescoapele Catadioptrics sunt ceva mai scumpe decat celelalte, o informatie utila pentru cei care vor sa-si achizitioneze un astfel de telescop. Numele de Catadioptrics vine de la „catoptric” – oglinzi / dioptrii = lentile. Printre astronomii amatori exista patru tipuri din aceasta categorie: Schmidt-Cassegrain, Maksutov-Cassegrain, Maksutov-newtonian si Schmidt-newtonian. Fiecare nume din aceasta categorie reflecta o particularizare a dispozitivului astronomic.

foto: astrobarlad.wordpress.com
foto: astrobarlad.wordpress.com

Telescoapele Newtonian Reflectors au evoluat destul de mult si sunt mult mai usoare decat celelalte telescoape astronomice fiind foarte bune pentru copii. Acesta a fost inventat de catre britanicul Isaak Newton folosind o lentila concava primara si o oglinda plana diagonala ca lentila secunda. Acest tip de telescop este unul destul de ieftin si poate fi achizitionat de majoritatea oamenilor, de altfel acesta este si preferatul lor in materie de telescoape.

Telescoapele Refractors folosesc de asemenea o combinatie de lentile pentru a proiecta o imagine mare. Aceste telescoape sunt cele mai mari, ca marime si le gasim in centrele astronomice de observare.

Exista iata trei tipuri de telescoape  de Astronomie asa ca nu ramane decat sa va procurati unul sau sa mergeti la un observator astronomic sa vedeti in detaliu universul si ce contine acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.