Testoasa de desert (Gopherus agassizii)Testoasa de desert (Gopherus agassizii) traieste in regiunile desertice din sud-vestul SUA si nord-vestul Mexicului. Apare si in zonele cu paduri uscate sau marginale ale deserturilor. In locurile unde temperatura solului ajunge la 60ºC testoasa s-a adaptat acestor conditii de habitat, astfel ea isi sapa gropi foarte lungi ca niste pesteri si sta in majoritatea timpului adapostita in ele, pentru a scapa de caldura zilei si frigul noptii.

La aceasta specie masculii sunt putin mai mari decat femelele, au lungimea carapacei cuprinsa intre 25-36 cm si greutatea de 4-7 kg. Membrele anterioare sunt groase, aplatizate, solzoase si de forma unor lopeti bine adaptate la sapatul vizuinelor. Membrele posterioare sunt mai solide decat cele anterioare. Carapacea este bombata, la mascul este de forma concava, are multe placi sculptate, iar culoarea variaza de la gri-verzui la maroniu pe partea dorsala si este mai deschisa pe partea ventrala. Masculii au pe partea din fata a plastronului excrescente lungi care sunt folosite drept arme de atac in perioada de imperechere, cand rivalizeaza intre ei. Scheletul este neobisnuit, o parte din vertebre si toate coastele sunt sudate de suprafata interioara a carapacei. Forma carapacei reflecta modul de viata al testoasei. Capul este mic si alungit, gatul lung, ochii sunt mari, cu irisul de culoare deschisa.

Citește și:  Țestoasă-clătită (Malacochersus tornieri) din Africa de Est

Testoasa de desertTestoasa de desert este erbivora, se hraneste cu plante, cactusi si flori, fructe, ierburi si frunze. Uneori inghite pietre si pamant, probabil cu scopul de a ajuta digestia, a campleta necesarul de minerale si calciu si de a mentine flora intestinala. Pe timp de seceta isi ia necesarul de apa din seva plantelor si a ierburilor pe care le consuma. Este vanata de coioti, bursuci, pasari de prada, etc. Corbii ataca in special puii de broasca testoasa.

In perioada de reproducere care are loc de la sfarasitul verii pana la inceputul toamnei, fem

ela depune patru pana la opt oua (care sunt de forma ovala si au 4-5 cm lungime) in gropi sapate in nisip. Ouale eclozeaza dupa 3-4 luni si apar puii care au cate 23 g fiecare si lungimea de 4,8 cm. Ei ajung la maturitatea sexuala dupa 15 ani, traiesc minim 50 de ani si maxim 100 de ani.

In anumite zone nordice, in statul Utah aceste broaste hiberneaza in vizuini adanci, pe care uneori le sapa si de 14 m lungime.

Testoasa de desert face parte din ordinul Testudines, familia Testudinidae. Este o specie in pericol de disparitie datorita distrugerii habitatului.

Video – Testoasa de desert (Gopherus agassizii):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.