Testoasa de lemn este o specie de broasca testoasa de padure care apare in regiunile din sud-estul Canadei si nord-estul Statelor Unite ale Americii (pe tarmurile Oceanului Atlantic). Traieste intr-un mediu acvatic si terestru, prefera atat apa salmastra cat si cea sarata din zonele de coasta, poate fi observata mai ales in zone umede, in locuri impadurite dar si pe pajisti in apropierea apelor, a lacurilor, iazurilor si mlastinilor. Este o buna cataratoare, face peregrinari lungi prin paduri si lunci, isi cauta hrana atat pe sol cat si in apa. Fiind o specie omnivora, mananca tot felul de materii vegetale si mici vietuitoare – insecte, rame, miriapode, mormoloci, gandaci, melci, plante, frunze si fructe. Poate fi observata in locuri deschise mai ales dupa ploaie. In lunile de iarna se adaposteste in vizuini, pe sub diguri, in pesteri sau gropi sub stratul de vegetatie de pe sol. Hiberneaza in grupuri mari sau solitar incepand din ultima luna de toamna si pana in martie. In caz de pericol se retrage in carapace sau devine agresiva si musca daca are ocazia, destul de tare.

Foto: les-z-animaux.e-monsite.com

Are lungimea carapacei de 14-19 cm, in cazuri rare exemplarele adulte pot ajunge si la lungimea de 23 cm. Interesant este insa forma carapacei, prezinta multe scuturi de forma piramidala oarecum asimetrice cu santuri concentrice si in nuante de galben, gri cu pete negre. Masculul este mai mic decat femela, are greutatea de 0,6-1 kg, plastronul de forma concava, capul mai lat si coada groasa. Gatul, membrele anterioare si posterioare sunt acoperite de piele groasa de culoare roscata, iar capul este alungit, gri-spre negru.

Citește și:  Țestoasa cu cap mare (Caretta caretta), o specie din regiunile tropicale

In perioada de imperechere masculii mai puternici si mai mari au sanse mai multe sa se imperecheze cu femelele din cadrul unui grup de testoase de lemn. Masculii se lupta intre ei pentru acest drept, sunt agresivi, cei care castiga confruntarile alunga exemplarele mai mici din prejama femelelor. Reproducerea este ovipara, dupa imprechere, femela depune un singur ambreiaj pe an, format din 6-8 oua care sunt destul de mari, au lungimea de aproximativ 4 cm si cantaresc 12,7 g. Depunerea oualor are loc in cuiburi alungite in solul moale, in locuri lipsite de vegetatie si pietre, in perioada de sfarsit de primavara si inceput de vara. De obicei in lunile august-octombrie ouale eclozeaza si apar micile testoase.

Testoasa de lemn este o specie vulnerabila in pericol de disparitie. Este o specie comestibila, care mult timp a fost capturata in numar mare, in prezent este ocrotita prin lege, deoarece este amenintata cu distrugerea. Are denumirea stiintifica de Clemmys insculpta, face parte din ordinul Testudines, familia Emydidae. Speranta de viata la testoasa de lemn este de pana la 58 de ani in conditii de captivitate si mai putin in salbaticie, de cel mult 40 de ani.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.