În statul Queensland din Australia există o creatură uimitoare a naturii, o specie de broască țestoasă care înoată doar în Râul Mary și are un aspect exotic oarecum ciudat. Această specie impresionează prin capul si ,,armura˝ acoperite cu alge verzi care o camuflează perfect în mediul acvatic în care trăiește și în același timp îi creează un aspect amuzant.

Deși această specie există de mult timp, ea fiind cunoscută de populația locală, în prezent a ajuns să fie observată cu dificultate, să fie considerată destul de rară, în pericol de dispariție. Are denumirea științifică de Elusor Macrurus și este cea mai mare țestoasă din Australia.

Țestoasa din Râul Mary are capul destul de mic, ochii mari și bulbucați, cu irisul albăstrui, iar coada lungă comparativ cu dimensiunea corpului. Carapacea este alungită, netedă și prezintă un model de culoare, în nuanțe de roșu, maroniu, roz sau negru.

Poate avea lungimea carapacei de până la 50 cm, deci este destul de mare. Majoritatea expemplarelor au lungimea carapacei de 37-40 cm. Plastronul este mai deschis, poate avea tonuri de roz deschis sau crem. Pielea este groasă și are un colorit asemănător carapacei.

Țestoasa din Râul Mary, specia Elusor Macrurus care nu știai că există
Țestoasa din Râul Mary, specia Elusor Macrurus care nu știai că există

Țestoasa din Râul Mary poate înota foarte rapid, cu aproximativ 75 km/h. Are picioarele mari, puternice, acoperite cu piele solzoasă, iar labele prevăzute cu degete groase și gheare tari și ascuțite. Maxilarele acestei specii sunt foarte mari, robuste, la bărbie prezintă niște prelungiri ca niște mustăți, iar nasul este roz și are orificiile nazale bine evidențiate.

Această specie trăiește doar în Râul Mary, în zonele cu apă curată și maluri mai puțin abrupte, unde găsește hrana sa preferată alcătuită din plante, alge și moluște.

Perioada de reproducere a țestoaselor este în lunile octombrie-noiembrie, atunci femelele își depun ouăle în gropi săpate pe malurile nisipoase. Fiecare femelă sapă cu ajutorul picioarelor puternice una mai mai multe gropi, în care depune 15-25 ouă mari, ce au coaja groasă. Acestea incubează timp de 56 de zile, apoi apar micile țestoase care au aroximativ 3,7 cm lungime.

Specia Elusor Macrurus face parte din ordinul Testudines, familia Chelidae, subfamilia Chelodininae.

Video – Țestoasa din Râul Mary:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.