Țigănușul (Plegadis falcinellus) este o figură emblematică a Deltei Dunării, renumită pentru migrațiile sale spectaculoase și adaptabilitatea remarcabilă la medii variate. Prezent pe mai multe continente, acesta alege să-și petreacă lunile calde în bălțile și lagunele din Delta Dunării, unde formațiile sale zburătoare și penajul distinctiv îl fac un subiect de studiu valoros pentru ornitologi.

Habitatul natural al țigănușului în Delta Dunării

Tiganusul (Plegadis falcinellus) este o pasare migratoare raspandita pe toate continentele. In tara noastra formeaza colonii in baltile Dunarii si in Delta. Soseste in carduri mari in luna aprilie, aproximativ in acelasi loc in fiecare an si pleaca in luna septembrie. Populeaza regiuni din Europa, Africa, America de Sud, Australia Centrala si de Nord.

Penajul sau variaza de la cafeniu-castaniu pana la cafeniu-negru cu nuante verzui si violet. Ciocul este negru, lung si usor indoit in jos, adaptat pentru a scormoni pe fundul apei. Lungimea corpului este de 55-60 cm, greutatea de 500 g si deschiderea aripilor de 80-95 cm. Deseori pot fi observati in grupuri mari, zburand in linie.

Dieta și rolul ecologic al țigănușului

Prefera zonele cu mlastini inundate, lagunele, malurile raurilor si fluviilor, unde isi fac cuibul in stufaris, in colonii, de multe ori impreuna cu starcii sau cormoranii. Destul de rar isi fac cuibul in copaci sau tufisuri. Strigatul lor se aseamana cu un croncanit si se aude destul de rar.

tiganus

Primavara, femela depune doua pana la sapte oua, pe care le cloceste o perioada de 20-22 de zile. Puii sunt hraniti de parinti timp de 6-7 saptamani. Tiganusul este considerat o pasare folositoare deoarece consuma multe lipitori si insecte acvatice. De asemenea, se hraneste si cu moluste, broaste, viermi si altele.

Migratia acestor pasari este neregulata. Cateva exemplare inelate care migrau spre lacul Balton in Ungaria, au fost semnalate in alti ani in sudul Frantei, Olanda, Sicilia, Norvegia, pe Nil si alte fluvii.

Tiganusul este o specie care face parte din ordinul Palecaniformes si familia Threskionithidae.

Importanța culturală și istorică a țigănușului în folclorul local

Țigănușul ocupă un loc special în cultura și folclorul regiunilor din Delta Dunării. Tradițional, această pasăre a fost asociată cu anotimpurile și fertilitatea naturii, fiind un simbol al renașterii și abundenței. Poveștile locale îl descriu adesea ca pe un vestitor al primăverii și al bunăstării comunităților de pescari. Recunoașterea și valorificarea acestor elemente culturale poate juca un rol crucial în eforturile de conservare, conectând protecția speciei cu identitatea și tradițiile locale.

Video – Tiganusul:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.