Tiganusul (Plegadis falcinellus) este o pasare migratoare raspandita pe toate continentele. In tara noastra formeaza colonii in baltile Dunarii si in Delta. Soseste in carduri mari in luna aprilie, aproximativ in acelasi loc in fiecare an si pleaca in luna septembrie. Populeaza regiuni din Europa, Africa, America de Sud, Australia Centrala si de Nord.

Penajul sau variaza de la cafeniu-castaniu pana la cafeniu-negru cu nuante verzui si violet. Ciocul este negru, lung si usor indoit in jos, adaptat pentru a scormoni pe fundul apei. Lungimea corpului este de 55-60 cm, greutatea de 500 g si deschiderea aripilor de 80-95 cm.

Deseori pot fi observati in grupuri mari, zburand in linie.

Prefera zonele cu mlastini inundate, lagunele, malurile raurilor si fluviilor, unde isi fac cuibul in stufaris, in colonii, de multe ori impreuna cu starcii sau cormoranii. Destul de rar isi fac cuibul in copaci sau tufisuri. Strigatul lor se aseamana cu un croncanit si se aude destul de rar.

Citește și:  Rutiodon - o rudă a crocodililor de acum 220 milioane de ani, din Triasicul superior

tiganus

Primavara, femela depune doua pana la sapte oua, pe care le cloceste o perioada de 20-22 de zile. Puii sunt hraniti de parinti timp de 6-7 saptamani. Tiganusul este considerat o pasare folositoare deoarece consuma multe lipitori si insecte acvatice. De asemenea, se hraneste si cu moluste, broaste, viermi si altele.

Migratia acestor pasari este neregulata. Cateva exemplare inelate care migrau spre lacul Balton in Ungaria, au fost semnalate in alti ani in sudul Frantei, Olanda, Sicilia, Norvegia, pe Nil si alte fluvii.

Tiganusul este o specie care face parte din ordinul Palecaniformes si familia Threskionithidae.

Video – Tiganusul:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.