Toba – aceasta reteta se prepara in special pentru sarbatorile Craciunului.

Sunt necesare urmatoarele ingrediente: un stomac de porc sau un mat gros de vita, 500 g carne de porc fara grasime (sau cazaturi de carne), 2-3 picioare de porc, o limba de porc, 2 urechi de porc, 2 rinichi de porc, o jumatate cap de porc, 2-3 capatani de usturoi (in functie de marime si gust), sare si piper (dupa gust).

Modul de preparare:

Cu o seara inainte, se pune matul de porc la muiat in apa rece. Se rade cu lama cutitului, se clateste in multe ape, se freaca bine cu malai si se spala iar cu apa si otet, apoi se lasa sa se scurga. Picioarele si urechile se spala cu atentie, se parlesc si apoi se rad cu cutitul, se spala iar si se freaca bine cu malai pana se albesc. Rinichii se spala de mai multe ori cu apa, se lasa in apa cu otet sa stea mai multe ore.

Capul, urechile, picioarele si inima se fierb in apa (trebuie sa fie o parte carne si doua parti apa), se adauga sare, piper dupa gust si foi de dafin. Se fierb pana se desprinde carnea de pe oase. Limba, soricul, rinichii si carnea se fierb aproximativ o ora (pana se fac moi, numai bune de mancat). Apoi limba fiarta se curata de pielita. La fiert apa trebuie sa scada, trebuie sa fie zeama tot atat cat si carne, sau chiar mai putina zeama.

Usturoiul se curata, se taie si se piseaza bine. Toata carnea fiarta se taie feliute sau bucatele, mai lungi pentru a avea aspect frumos si se freaca cu usturoi, sare si piper dupa gust. Matul se umple cu tot amestecul de carne tocata si zeama ingrosata. Apoi se coase la capat si se pune sa fiarba in apa sarata aproximativ 15-20 min. Dupa ce a fiert, se lasa sa se raceasca putin, apoi se aseaza intre doua bucati de lemn, pentru a lua o forma mai turtita caracteristica de toba. Daca se doreste, se poate si afuma pentru un gust mai deosebit.

Bucata de toba din porc, Foto: en.wikipedia.org
Bucata de toba din porc, Foto: en.wikipedia.org

Toba cu sange – este un preparat care se face dupa taierea porcului de Ignat.

Reteta este asemanatoare cu cea de mai sus, cu deosebirea ca se adauga si putin sange sarat (ca sa nu coaguleze). Dupa ce s-au taiat carnea si toate maruntaiele in bucatele, se adauga in loc de zeama, sange pastrat de la taierea porcului, in care s-a amestecat o lingura de sare.

Toba ardeleneasca – este o reteta care se prepara in zona Ardealului, in preajma Craciunului.

Se folosesc ingredientele: o burta de porc sau un mat mare de porc, 200 g slanina, 500 g carne slaba de porc (fleica), o limba de porc, 2 rinichi de porc, 2 urechi de porc (varfuri de urechi), 100-150 g de soric, sare si piper dupa gust, 1 lingurita boia iute.

Mod de preparare:

Burta de porc se curata bine cu o seara inainte, se rade atent cu un cutit pentru a ramane curata, se clateste cu apa de mai multe ori, se freaca cu malai, se tine peste noapte in apa cu otet, a doua zi se spala iar cu apa rece si se pune la scurs.

Toata carnea si slanina se taie in fasii lungi, se da cu sare, piper si boia si se pun la fiert in putina apa cat sa le acopere. Dupa ce au fiert si zeama s-a mai ingrosat, se lasa un pic la racit. Se umple burta de porc bine, fasiile de carne, slanina si limba se pun pe lung, se toarna si zeama ingrosata. La sfarsit se coase bine matul. Se pune iar la fiert in apa, aproximativ 30 min din momentul cand apa a inceput sa fiarba. In apa se pune pentru gust: 1 ceapa, 1 pahar cu vin, 1 lingurita boabe de piper si 2-3 foi de dafin.

Dupa ce a fiert, se raceste si apoi se pune la presat intre doua bucati de lemn, pentru a-i da o forma turtita. Toba se tine la rece si se serveste de Craciun.

Piftie de porc, Foto: en.wikipedia.org

Piftie de porc – este un preparat nelipsit de pe masa de Craciun.

Ingredientele folosite sunt: cap si picoare de porc, limba, urechi si sorici de porc, cazaturi de carne de porc, 3 kg oase de vaca, 1-2 cepe, 1 capatana usturoi, sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Se fierb oasele de vaca aproximativ 3 ore, apoi se strecoara zeama. In aceasta zeama se fierb: carnea, limba, urechile, soricul de porc, capul (pana se desprinde de pe oase) cu sarea si cele 2 cepe. Apoi se dezoseaza si se aseaza carnea intr-un castron. Usturoiul se curata, se spala, se piseaza marunt ca o pasta si se amesteca cu zeama de la fiert. Se toarna zeama in castron peste carne. Se da la rece ca sa se lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.