Dinozaurii sunt adesea admirați pentru dimensiunile lor impresionante și trăsăturile fascinante, însă unii dintre ei se remarcă prin aspectul neobișnuit, ba chiar ciudat.
Top 10 cei mai urati dinozauri care au trait in era Mezozoica:
1. Tanystropheus – Aspectul sau urat era creat de corpul ca de soparla si mai ales de gatul exagerat de lung si ingust, format din 10 vertebre alungite, muschi puternici si tendoane osificate.
Capul era mic, avea falcile prevazute cu doua randuri de dinti ascutiti. Acest lacom carnivor vana cu abilitate reptilele si insectele pe uscat si pestii si alte vietuitoare acvatice in apa. Era un inotator foarte bun, se folosea de cele patru membre ce se terminau cu degete prevazute cu gheare si membrane inotatoare.
2. Therizinosaurus – Nu a fost un vanator foarte periculos pentru ca nu avea dintii potriviti pentru a sfasia orice fel de prada. Probabil ca era erbivor sau omnivor, nu se stie cu siguranta acest lucru.
Aspectul bizar al acestui animal era creat de ghearele extraordinar de mari de la membrele anterioare, care ajungeau la lungimea de 70 cm, erau in forma de secera, ascutite si curbate. Acestea erau folosite ca arme de aparare impotriva pradatorilor dar si pentru aducerea crengilor copacilor mai aproape de gura sau culegerea plantelor si frunzelor de pe sol.
3. Stygimoloch – Prin aspectul bizar creat de cupola si coarnele din zona capului acest dinozaur erbivor a fost considerat unul dintre cele mai urate specii care au trait vreodata. In zona cefei avea mai multe coarne de lungimi diferite, ascutite si pozitionate oarecum simetric.
Marginea posterioara a capului si partea de deasupra botului aveau numeroase proeminente osoase spinoase, care reprezentau o buna protectie impotriva dinozaurilor pradatori. Podoaba capilara facea din aceasta creatura un animal infricosator, era un element de identificare a speciei, dar si de impresionare a femelelor de catre masculi in perioada de imperechere.
4. Masiakasaurus – A fost un animal preistoric care popula zonele din apropierea malurilor de ape unde vana soparle, pesti, insecte, animale de talie mica. Acest dinozaur avea dantura alcatuita din numerosi dinti cu dispunere speciala comparativ cu alte specii.
Pe maxilarul inferior primul dinte era pozitionat perfect orizontal, apoi urmau 5-6 dinti indreptati cate putin in sus, iar restul erau verticali. Dintii din spate erau zimtati, turtiti pe partile laterale, incovoiati spre exterior si foarte ascutiti, iar dintii din fata erau de forma ovala si de lungime mai mare.
5. Suchomimus – A fost un dinozaur pradator periculos cu aspect infricosator datorita botului sau lung ca de crocodil, cu falci prevazute cu aproximativ 100 de dinti, foarte ascutiti si curbati. Popula teritoriul cretacic al Africii, mai ales zonele mlastinoase cu maluri de ape unde vana hrana sa preferata formata din pesti si alte animale mici.
6. Carnotaurus – A fost un dinozaur urat ce se remarca prin coarnele inconfundabile triunghiulare, pozitionate deasupra ochilor. Avea coada robusta, purtata deasupra solului, membrele posterioare foarte puternice, membrele anterioare exagerat de mici, capul imens si maxilarele prevazute cu numerosi dinti ascuti si curbati. O alta particularitate a Carnotaurusului era pielea acoperita de numerosi solzi mari si ososi.
7. Buitreraptor – Avea craniul prevazut cu orbite exagerat de mari, fapt ce confirma acuitatea sa vizuala foarte buna. Capul era prevazut cu un cioc izbitor de lung, cu varful ascutit, pe maxilarele botului prezenta dinti subtiri, ascutiti si curbati spre interior. Era un vanator foarte agil si rapid care prindea in special animale de dimensiuni mici.
8. Ceratosaurus – Impresiona prin cornul mic de deasupra nasului si proeminentele osoase de deasupra botului. Avea maxilarele prevazute cu dinti ascutiti si curbati specifici carnivorelor, pe linia mediana a spatelui avea o creasta osoasa nu foarte proeminenta. Era capabil sa-si urmareasca prada cu viteza de pana la 16 km/ h si sa doboare chiar si animale de dimensiuni mari.
9. Coelophysis – A fost un dinozaur carnivor care avea un aspect ciudat datorita gatului gros si lung si capului alungit. Avea capacitatea de a alerga cu viteza mare si de a marunti cu usurinta soparlele, insectele si alte animale mici cu dintii de marimi diferite, foarte ascutiti, ca de fierastrau, de pe cele doua maxilare.
Acest dinozaur agil si periculos se banuieste ca ar fi fost si canibal, avand in vedere faptul ca in anul 1940 s-au descoperit in New Mexico doua schelete de Coelophysis cu oase mici in zona stomacului lor, care apartineau aceleiasi specii.
10. Styracosaurus – Avea un aspect infricosator prin corpul sau masiv si craniul imens prevazut cu numeroase coarne si ghimpi care de care mai lungi si mai ascutite. In spatele capului avea un scut imens, de forma semicirculara, marginit de spini cornosi mai mici pe partile laterale si mai mari pe mijloc.
Capul ajungea la lungimea de 2 m si latimea de 1,5 m. Deasupra nasului avea un corn gros si ascutit, de jumatate de metru lungime cu ajutorul caruia se apara cu succes impotriva animalelor de prada. Acest imens dinozaur speria orice vietuitoare mai ales daca adopta o pozitie amenintatoare fata de acestea.
Ce înseamnă să fii urât în paleontologie?
În lumea paleontologiei, „urâțenia” este mai degrabă un atribut subiectiv decât o etichetă științifică. Dinozaurii cu aspect neobișnuit au fost de fapt exemple de adaptări remarcabile la mediul lor, trăsăturile lor neobișnuite contribuind la succesul lor evolutiv.
De exemplu, structuri precum coarnele, spinii sau armura erau esențiale pentru apărare, în timp ce membrele disproporționate sau crestele bizare aveau adesea roluri în atragerea partenerilor sau intimidarea prădătorilor. Astfel, ceea ce astăzi ni se pare „urât” era, pentru acele vremuri, o adaptare perfectă.