Valoarea picturilor artistilor consacrati ai istoriei artelor este estimata la sute de mii sau chiar milioane de dolari, iar colectionarii de arta nu ezita sa isi imbogateasca in fiecare an colectiile cu opere ale unor artisti desavarsiti. De aceea, in randurile care urmeaza, va vom prezenta un top 10 cele mai scumpe picturi din lume. Foarte multe site-uri sau reviste de specialitate au incercat de-a lungul timpului sa realizeze ample topuri ale celor mai scumpe picturi din lume, insa nu toate sunt tocmai reale. Un top corect al celor mai scumpe obiecte de arta poate fi realizat doar in urma analizarii clare a licitatiilor si vanzarilor din intreaga lume.

Paul Cézanne; Jucatorii de carti, Foto: 02varvara.wordpress.com
Paul Cézanne; Jucatorii de carti, Foto: 02varvara.wordpress.com

1. Cea mai scumpa pictura din intreaga lume este considerata a fi “Jucatorii de carti” realizata de catre pictorul Paul Cézanne intre anii 1892-1893. Valoarea picturii este estimata la 250 de milioane de dolari. Chiar daca “Jucatorii de carti” reprezinta o serie de cinci picturi, doar una dintre acestea, cea pe care o puteti vedea in imaginea de mai jos a fost vanduta in anul 2011 cu suma enuntata anterior, ceea ce a facut ca minunata opera de arta sa fie recunoscuta drept cea mai scumpa pictura vanduta pana in prezent. Pictura este apreciata atat pentru maiestria artistului, cat si pentru intensitatea psihologica a personajelor asa cum reiese de pe chipurile acestora, conturate cu foarte mare atentie de catre artist.

Jackson Pollock; Numarul 5, Foto: wtf.nl
Jackson Pollock; Numarul 5, Foto: wtf.nl

2. Cea de a doua cea mai scumpa pictura din intreaga istorie a artei este “Numarul 5” a faimosului pictor impresionist Jackson Pollock. Pictura impresioneaza din punct de vedere estetic si a fost realizata in anul 1948. Atentia asupra picturii a fost atrasa datorita formelor si culorilor care impreuna formeaza o textura asemenatoare cu cea a unui cuib. Desi opera de arta este realizata relativ recent, faptul ca valoarea sa a fost estimata la suma de 150 de milioane de dolari demonstreaza interesul contemporanilor pentru arta.

Willem de Kooning; Femeie III, Foto: taringa.net
Willem de Kooning; Femeie III, Foto: taringa.net

3. Tot in categoria impresionismului abstract se incadreaza si opera care ocupa locul trei in topul celor mai scumpe 10 picturi din istoria artei. Este vorba despre pictura intitulata sugestiv “Femeie III” si a fost realizata de catre artistul Willem de Kooning intre anii 1952-1953. Aceasta opera face parte dintr-o ampla serie care cuprinde sase picturi in care tema centrala este imaginea femeii. De la sfaristul anilor ’70 si pana in anul 1995, “Femeie III” a fost gazduita de catre Muzeul de Arta Contemporana din Teheran”, insa nu a putut fi expusa din cauza ideologiei Iranului. Pictura a fost vanduta unei persoane care nu a dorit sa isi dezvaluie identitatea, suma oferita de catre aceasta fiind de 137,5 de milioane de dolari.

Gustav Klimt Adele Bloch-Bauer I, Foto: colortrincheraensamble.blogspot.ro
Gustav Klimt Adele Bloch-Bauer I, Foto: colortrincheraensamble.blogspot.ro

4. “Adele Bloch-Bauer I” este numele picturii care ocupa locul patru in topul celor mai scumpe picturi din intreaga lume. Aceasta a fost realizata de catre pictorul Gustav Klimt in anul 1907. Portretul realizat de catre Klimt a socat in adevaratul sens al cuvantului intreaga lume a artei. Adele Blocj-Bauer a devenit singurul model pictat de doua ori de catre artist. In anul 2006, in timpul unei licitatii, pictura a fost cumparata de catre Ronald Lauder in schimbul sumei de 135 de milioane de dolari.

Citește și:  Pictorul Henri de Toulouse-Lautrec si post-impresionismul
Edward Munch; Tipatul, Foto: art200cuestacollege.wordpress.com
Edward Munch; Tipatul, Foto: art200cuestacollege.wordpress.com

5. “Strigatul”, pictura lui Edvard Munch, nu doar ca este una dintre cele mai celebre picturi din intreaga istorie a artei, insa este si una dintre cele mai scumpe. Pictorul expresionist a realizat celebra opera de arta intre anii 1893-1910, aceasta fiind intitulata Der Schrei der Natur, in traducere “Strigatul naturii”. “Strigatul” a reprezentat initial o colectie de patru picturi si pasteluri, cea din urma fiind cea mai importanta si cea mai apreciata atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere al tehnicii. Cel care a achizitionat celebra pictura in luna mai a anului 2012 contra sumei de 119,9 de milioane de dolari nu a dorit sa isi dezvaluie identitatea.

Pablo Picasso; Nud cu frunze verzi si bust, Foto: poesiaevinhotinto.blogspot.ro
Pablo Picasso; Nud cu frunze verzi si bust, Foto: poesiaevinhotinto.blogspot.ro

6. “Nud cu frunze verzi si bust” este una dintre cele mai impresionante picturi ale lui Pablo Picasso si este una dintre cele mai scumpe picturi din lume. Aceasta a fost realizata in anul 1932, reprezentand una dintre picturile care apartin unei serii intregi de portrete pe care Picasso le-a realizat, muza sa fiind Marie-Thérèse Walter. Culorile vibrante si tehnicile folosite au facut ca toti criticii de arta sa considere aceasta opera una dintre capodoperele artistului. Aceasta a fost cumparata in luna mai a anului 2010 de catre o persoana a carei identitate nu este cunoscuta, valoarea picturii fiind de 106,5 milioane de dolari.

Pablo Picasso; Baiat cu pipa, Foto: urielarte.wordpress.com
Pablo Picasso; Baiat cu pipa, Foto: urielarte.wordpress.com

7. Apartine tot pictorului Pablo Picasso si este, de asemenea, una dintre operele cele mai apreciate ale acestuia. Este vorba despre “Baiat cu pipa” si este una dintre operele de inceput ale artistului, fiind realizata in anul 1905 pe cand acesta avea doar 25 de ani. Este cunoscut faptul ca Picasso folosea foarte frecvent oamenii pe care ii cunostea drept modele pentru operele sale, insa nu se cunosc foarte multe lucruri despre baiatul cu pipa. Pictura a fost cunparata in luna mai a anului 2004 de catre o persoana care nu si-a dezvaluit identitatea, contra sumei de 104,1 milioane de dolari.

Andy Warhol; Opt Elvisi, Foto: jumpingpolarbear.com
Andy Warhol; Opt Elvisi, Foto: jumpingpolarbear.com

8. “Opt Elvisi” este numele picturii care ocupa locul opt in topul celor mai scumpe picturi. Aceasta a fost realizata de catre Andy Warhol in anul 1963 si este considerata o pictura cu adevarat unica in intreaga istorie a artei. In anul 2008, opera de arta a fost vanduta unei persoane a carei identitate nu este cunoscuta, contra sumei de 100 de milioane de dolari.

Pablo Picasso; Dora Maar With Cat, Foto: oracoolblog.wordpress.com
Pablo Picasso; Dora Maar With Cat, Foto: oracoolblog.wordpress.com

9. Pe locul noua in topul picturilor care au facut istorie din punct de vedere al valorii se afla o alta pictura realizata de catre Pablo Picasso. Pictura este intitulata “Dora Maar au chat”. Si de aceasta data, muza pictorului a fost o femeie foarte frumoasa pe care Picasso a numit-o modelul sau preferat. Valoarea picturii este de 95,2 milioane de dolari.

Diana si Actaeon, Foto: padoviana.wordpress.com
Diana si Actaeon, Foto: padoviana.wordpress.com

10. Ultima pictura din topul celor mai scumpe picturi din lumea intreaga este “Diana si Actaeon”, opera realizata de catre pictorul italian Titian in perioada 1556-1559. Aceasta este considerata una dintre cele mai importante picturi ale sale, valoarea acesteia fiind estimata la 91 de milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.