Cu cat tehnologia devine mai buna, cu atat avem mai multe posibilitati de a invata si mai multe lucruri despre universul in care traim. In vremurile recente, cerurile ni s-au deschis in moduri pe care inainte ni le puteam doar imagina. In continuare veti putea afla mai multe despre univers intr-un top 10 descoperiri in astronomie.
10. Noi sateliti orbiteaza in jurul lui Pluto
Pluto are patru sateliti cunoscuti. Charon a fost descoperit in anul 1978, si este cel mai mare dintre satelitii lui Pluto. Acesta are diametrul de 1042 de kilometri, ceea ce ii face pe multi oameni sa considere ca Charon si Pluto reprezinta o “planeta pitica dubla”. Nu s-a aflat nimic nou despre corpurile inghetate care orbitau in jurul lui Pluto pana in anul 2005, cand Telescopul Spatial Hubble a descoperit satelitii Nix si Hydra. Ambii sateliti au diametrul cuprins intre 32 si 112 kilometri. Cea mai uimitoare descoperire in ceea ce priveste satelitii lui Pluto a fost facuta in anul 2011, cand Hubble a fotografiat ceea ce este numit momentan P4. Acest obiect are diametrul cuprins intre 12 si 33 de kilometri. Faptul ca Hubble a reusit sa fotografieze un obiect atat de mic este un lucru uimitor, mai ales datorita faptului ca acesta se afla la peste 4,8 miliarde de kilometri distanta de noi.
9. Bule spatiale magnetice uriase
Cele doua sonde Voyager au descoperit bule magnetice in regiunea sistemului solar cunoscuta sub numele de Heliosheath, aflata la 14 miliarde de kilometri distanta de Pamant. In anii 1950, oamenii de stiinta credeau ca aceasta regiune a spatiului era relativ neteda. Insa, atunci cand Voyager 1 a intrat in Heliosheath in anul 2007, si cand Voyager 2 a ajuns acolo in 2008, cele doua sonde au detectat o turbulenta care este generata de campul magnetic al soarelui, care creeaza bule magnetice de pana la 160 de milioane de kilometri latime.
8. Coada stelei Mira A
In anul 2007, Galaxy Evolution Explorer (sau GALEX) a scanat Mira A, o stea giganta rosie mai in varsta, ca parte a unei operatii de scanare a intregului cer in lumina ultravioleta. Astronomii au fost socati sa descopere o coada de 13 ani lumina, asemanatoare cozii unei comete, care provenea de la Mira A. Steaua se plimba prin univers la o viteza neobisnuit de mare (aproximativ 468 000 de kilometri pe ora). Pana la aceasta descoperire, se credea ca stelele nu puteau avea cozi.
7. S-a gasit apa pe Luna
Pe 9 octombrie 2009, Satelitul NASA pentru Detectarea si Observarea Craterelor Lunare (sau LCROSS) a dat de apa intr-un crater rece, permanent intunecat, aflat la polul sud al Lunii. LCROSS era o sonda NASA conceputa pentru a se ciocni de Luna, in timp ce un satelit mic o urmarea si masura compozitia chimica a materialului care era ejectat. Dupa un an de analizare a datelor, NASA a raportat ca misiunea sa a descoperit apa sub forma de gheata in podeaua craterului permanent umbrit pe care il afectase sonda LCROSS. Datele ulterioare de la trei nave spatiale diferite indicau o pelicula subtire de apa care imbraca suprafata solului, in cel putin unele zone.
6. Eris
In ianuarie 2005 a fost descoperita Eris, fapt care a dus la o dezbatere intre oamenii de stiinta in legatura cu definitia a ceea ce era de fapt o planeta. Eris a fost considerata initial a fi cea de-a zecea planeta, insa aceasta si alte obiecte din Centura Kuiper si Centura de Asteroizi au fost clasificate ca “planete pitice”. Eris se afla dincolo de orbita lui Pluto si are aproximativ aceeasi dimensiune, desi, initial, s-a crezut ca este mai mare decat Pluto. Eris are un satelit cunoscut, pe nume Dysnomia. Eris si Dysnomia sunt cele mai indepartate obiecte naturale cunoscute din sistemul solar.
5. Modele de curgere a apei pe Marte
In anul 2011, NASA a eliberat o declaratie, impreuna cu niste fotografii, spunand ca au dovezi care atesta existenta apei curgatoare pe Marte. Fotografiile par sa arate cum lichidul a curs in jos pe formele de relief stancoase ale planetei, pentru a forma niste modele de curgere lungi si intunecate. Oamenii de stiinta cred ca fluxurile reprezinta apa sarata care se incalzeste indeajuns de mult in timpul lunilor de vara ale planetei, incat se topeste si clipoceste in preajma suprafetei. Semnele care indica faptul ca pe Marte a existat apa curgatoare au mai fost vazute si inainte, insa aceasta a fost prima oara cand au fost observate asemenea marcaje care s-au schimbat intr-o perioada scurta de timp.
4. Enceladus si gheizerele sale
In iulie 2004, sonda Cassini a inceput sa orbiteze in jurul lui Saturn. Datorita misiunilor anterioare ale navelor Voyager, Enceladus (cel de-al saselea cel mai mare satelit al lui Saturn) a fost considerat o prioritate de catre planificatorii misiunii Cassini. Dupa cateva zboruri ale sondei Cassini in anul 2005, au fost descoperiti vapori de apa si hidrocarburi complexe provenind din regiunea polara de sud, care era activa din punct de vedere geologic. In mai 2011, oamenii de stiinta NASA au raportat ca Enceladus pare sa fie cel mai locuibil loc din sistemul solar, dupa Pamant, pentru viata asa cum o stim noi.
3. Fluxul intunecat
Fluxul intunecat, descoperit in anul 2008, este mai mult un mister decat un raspuns. Petice de materie din univers par sa se deplaseze la viteze foarte mari si intr-o directie uniforma, fapt care nu poate fi explicat de niciuna din fortele gravitationale cunoscute in universul observabil. Astronomii au numit acest fenomen “flux intunecat”. Prin observarea clusterelor mari de galaxii, oamenii de stiinta au gasit 700 de clustere de galaxii care se misca la o viteza ciudata catre o parte indepartata a universului. Unii oameni de stiinta au mers chiar atat de departe incat sa sustina ca fluxul intunecat poate fi cauzat de un alt univers care apasa universul nostru. Exista totusi unii oameni de stiinta care au criticat descoperirea fluxului intunecat.
2. Planetele extrasolare
Primele planete extrasolare, sau exoplanete, au fost descoperite in anul 1992. Descoperirea a inclus cateva planete mici care orbitau in jurul unui pulsar. Abia in anul 1995, a fost descoperita o planeta gigant, aflata intr-o orbita de patru zile in jurul stelei 51 Pegasi. Din mai 2012, in Enciclopedia Planetelor Extrasolare exista un total de 770 de exoplanete confirmate. Aceasta lista contine 614 planete aflate in sisteme planetare si 104 planete aflate in sisteme planetare multiple. Din februarie 2012, misiunea Kepler a identificat 2321 candidate planetare neconfirmate, asociate cu 1790 de stele gazda.
1. Prima planeta intr-o zona locuibila
In decembrie 2011, NASA a confirmat descoperirea primei planete gasita in zona locuibila a unei stele asemanatoare cu soarele. Acestia au numit planeta Kepler-22b. Planeta are raza de aproximativ 2,5 ori mai mare decat raza Pamantului, si orbiteaza confortabil in cadrul zonei locuibile. Oamenii de stiinta nu sunt siguri de compozitia planetei, insa descoperirea s-a dovedit a fi un pas urias in gasirea unui “Pamant geaman”.