De-a lungul timpului, arta a reprezentat un subiect foarte des abordat in productiile cinematografice si atunci cand spunem arta ne referim atat la tumultoasa viata a unor artisti de seama, cat si la operele de arta pe care unii dintre acestia le-au creat. In randurile care urmeaza va vom prezenta un top 10 filme cu si despre opere de arta, dar si cateva filme care au avut ca subiect principal interesanta viata a artistului.

Codul lui Da Vinci, Foto: dointhelambethwarp.wordpress.com
Codul lui Da Vinci, Foto: dointhelambethwarp.wordpress.com

1. Codul lui Da Vinci (2006) este, fara indoiala, cel mai renumit film care are ca subiect principal romanul cu acelasi nume al scriitorului Dan Brown. Atat creatia literara, cat si cea cinematografica reprezinta doua opere de arta de exceptie care nu pot fi egalate cu usurinta. Autorul romanului a reusit sa imbine creativ realitatea cu fictiunea, aducand in prim plan o problema existentiala a intregii umanitati: care este adevarata identitate a lui Iisus Hristos. De asemenea, regizorul filumului, Ron Howard, a transpus intr-un mod interesant succesiunea realitate – fictiune in asa fel incat spectatorul cu greu isi poate da seama care este limita realitatii. Simbolistica merge mai departe si inca titlui cartii ne duce cu gandul la marele Leonardo da Vinci si la operele acestuia care ascund codul folosit pentru aflarea adevarului suprem.

Fata cu cercel de perla, Foto: holypapershit.wordpress.com
Fata cu cercel de perla, Foto: holypapershit.wordpress.com

2. Fata cu cercel de perla (2003) este o interesanta productie cinematografica al carei nume este inspirat de capodopera pictorului de origine germana – Johannes Vermeer. Prea multe detalii despre faimoasa opera de arta nu se cunosc insa numeroasele cercetari si raspunsurile nu tocmai clare cu referire la capodopera au insemnat un subiect interesant pentru scriitoarea Tracy Chevalier care, in anul 1999, a realizat un roman cu acest nume, roman ecranizat trei ani mai tarziu. Scriitoarea a afirmat ca misterul picturii in sine a reprezentat sursa suprema de inspiratie, deoarece chipul tinerei pictate de catre Vermeer, personaj fictiv sau nu, este unul plin de expresivitate si in acelasi timp de contradictii. Personajul principal este Griet, o tanara de 16 ani, fiica unui pictor care isi pierde vederea in urma unui accident. Griet ajunge servitoarea pictorului Vermeer si de aici incepe o poveste foarte interesanta care contureaza intr-un mod inedit obiceiurile secolului al XVII-lea.

Pollock, Foto: factperfiction.wordpress.com
Pollock, Foto: factperfiction.wordpress.com

3. Pollock (2000) este de departe considerat unul dintre cele mai bune filme care au ca tema principala arta, artistii si operele de arta. Pollock este un deosebit film biografic care aduce in prim plan viata si opera unuia dintre cei mai importanti reprezentati ai expresionismului abstract – Jackson Pollock.

Basquiat, Foto: quotily.wordpress.com
Basquiat, Foto: quotily.wordpress.com

4. Basquiat (1996) este un alt film biografic care prezinta viata artistului american Jean-Michel Basquiat a carui evolutie pe plan artistic este una cat se poate de interesanta. Filmul aduce in prim plan evolutia artistului, ale carui opere “din strada”, interesante graffiti-uri, se transforma in putin timp in veritabile opere de factura neo-expresionista. Operele artistului au impresionat inainte de toate prin cultivarea unor teme si subiecte antagonice cum ar fi saracia si bogatia, subiectele sociale fiind si ele printre cele mai apreciate. Viata artistului a fost una tumultoasa, iar moartea sa spune totul despre modul sau de a trai.

Camille Claudel, Foto: citronvert.org
Camille Claudel, Foto: citronvert.org

5. Tot din categoria productiilor cinematogrfice cu caracter biografic, Camille Claudel (1988) este filmul care prezinta tumultoasa viata a artistei cu acelasi nume si relatia dintre aceasta si celebrul sculptor Auguste Rodin. Interesanta relatie dintre cei doi artisti inseamna si evolutia pe plan artistic a lui Camille Claudel care este ajutata de catre Rodin sa rupa barierele in ceea ce priveste modul in care artistele erau vazute in societate.

Kandinski, Foto: artesmagazine.com
Kandinski, Foto: artesmagazine.com

6. Evadata (1999) este un film care, la o prima vedere, pare sa nu aiba nimic in comun cu arta sau cu o anumita opera de arta. Insa una dintre operele pictorului rus Kandinski reprezinta cheia catre descifrarea misterului care invaluie actiunea si subiectul principal al filmului.

Piciorul meu stang, Foto: streamay.com
Piciorul meu stang, Foto: streamay.com

7. Piciorul meu stang (1989) este un film biografic de exceptie care povesteste viata reala a artistului irlandez Christy Brown. Acesta se naste cu un handicap care ii permite sa isi foloseasca doar piciorul stang, chiar si pe acesta intr-o mica masura. Cu toate acestea, Christy Brown devine un pictor si un scriitor desavarsit.

Zambetul Monalisei, Foto: thegrandnarrative.com
Zambetul Monalisei, Foto: thegrandnarrative.com

8. Zambetul Monalisei (2003) este o veritabila drama romantica ce aduce in prim plan conditia femeilor in jurul anilor ’50, titlul fiind inspirat de faimoasa opera de arta care apartine celebrului Leonardo da Vinci.

Vincent si Theo, Foto: liveinternet.ru
Vincent si Theo, Foto: liveinternet.ru

9. Vincent si Theo (1990) este un exceptional film biografic care contureaza frumoasa relatie dintre faimosul pictor Vincent van Gogh si fratele sau Theo Gogh, un veritabil delaer de arta. Relatia dintre cei doi a fost fost una foarte stransa si foarte importanta pentru cariera marelui pictor.

Frida, Foto: kipmooney.com
Frida, Foto: kipmooney.com

10. O alta extraordinara biografie transpusa in plan cinematografic este si Frida (2002), un film de exceptie care prezinta viata si cariera pictoritei suprarealiste de origine mexicana Frida Kahlo, cunoscuta in special pentru portretele pe care le-a realizat si care au o simbolistica aparte in filmul care ii poarta numele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.