Mai nou, si pentru ca e poate sfarsit de an, suntem din ce in ce mai tentati sa facem statistici si topuri, asadar si un top 10 pictori romani este binevenit. Domeniul artei este unul mai putin promovat in ultima vreme in contextul unei societati ce face omul sa fie intr-o continua lupta pentru existenta sa cotidiana.

Asadar, acest articol isi propune sa reimprospateze in amintirea romanilor zestrea artistica la care au muncit de-a lungul timpului pictorii romani cu care putem sa ne mandrim. Modul in care pictorii vor fi plasati pe un loc sau altul se va face in functie de cat de cunoscuti si importanti sunt pentru evolutia artei romanesti, avand in vedere si succesiunea in care sunt prezentati in albumele de arta romaneasca.

Nicolae Grigorescu Autoportret, Foto: supravietuitor.wordpress.com
Nicolae Grigorescu Autoportret, Foto: supravietuitor.wordpress.com

Desigur, este bine cunoscut cine ocupa prima pozitie in top 10 pictori romani. Este vorba despre Nicolae Grigorescu. Acesta si-a castigat locul, deoarece este primul care sparge canoanele academice ce guvernau pictura in timpurile sale, apropiind-o de lirismul popular, facand-o mai umana. Se inspira din viata taranului romana, fiind cunoscute tablourile sale „Car cu boi”, „Taranca voioasa” „Taran pe prispa”. Valoarea lui Grigorescu este incontestabila si datorita legaturilor stabilite cu miscarea artistica franceza a timpului sau.

Pictura de Stefan Luchian, Foto: pasisprecultura.wordpress.com
Pictura de Stefan Luchian, Foto: pasisprecultura.wordpress.com

Cel de al doilea in top 10 pictori romani este Stefan Luchian. Si el ca Grigorescu participa la expozitii in Franta, pastrand astfel legatura cu schimbarile ce se produceau in arta la nivel european. Ramane in constiinta nationala ca pictorul florilor, nenumarate tablouri infatisand anemone sau crizanteme. De asemenea, picteaza colturi de natura, iar din seria de portrete este bincunoscut cel numit „Safta florareasa” si „Autoportret”.

Ion Andreescu, Foto: muzicasipoeziaprieteniaisufletuluimeu.blogspot.com
Portretul lui Ion Andreescu, Foto: muzicasipoeziaprieteniaisufletuluimeu.blogspot.com

Mai putin cunoscut oamenilor comuni, este cel ce se gaseste pe locul trei in topul realizat in acest articol. Este vorba despre Ion Andreescu, cel ce era numit de contemporani primul pictor cu adevarat modern al Romaniei. Picteaza de la natura statica la peisaje, creatia sa degajand seriozitate si gravitate. Cele mai cunoscute picturi sunt „Padure de fagi”, „Coacazele”, „Margine de padure”.

Urmeaza apoi, in top 10 pictori romani, cel ce imbina intr-un mod surprinzator culoarea cu forma, realizata in mod exceptional folosind tehnici din grafica. Realizeaza nenumarate portrete de copii, unde elementul cel mai surprinzator sunt ochii. Modul in care ii reda pe panza, mari, expresivi va ramane o amprenta personala. Creatia sa este mai degraba influentata de postimpresionisti cu care ia contact in calatoriile de studiu in Germania si Franta.

Cel caruia i se datoreaza multe dintre realizarii artei romanesti este si Theodor Aman, el fiind cel care pune bazele primelor institutii de invatamant de arte frumoase. Lucrarile sale au avut teme mitologice, istorice sau religioase. Iata cateva lucrari „Portretul lui Mihai Viteazul”, „Eliberarea tiganilor”.

Citește și:  Ce este Centura Kuiper si unde este situata?
Bustul lui Theodor Aman, Foto: unknownbucharestdotcom.files.wordpress.com
Bustul lui Theodor Aman, Foto: unknownbucharestdotcom.files.wordpress.com

Nici cea de a doua jumatate din top 10 pictori romani nu este de neglijat, mai ales ca si aici se gasesc nume importante. Spre exemplu Theodor Pallady, cel ce reprezinta in Romania simbolismul. El este mai degaba influentat de rigurozitatea germana decat de lirismul francez al artei, renuntand treptat la realizarea de peisaje in favoarea naturii moarte.

Pictura de Theodor Pallady, Foto: supravietuitor.wordpress.com
Pictura de Theodor Pallady, Foto: supravietuitor.wordpress.com

Lumea satului, scuturata de aura idilica in schimb, este in centrul atentie pictorilor chiar si in anii 30’, cand Corneliu Baba isi face aparitia in arta prin creatiile sale. Influentat de renascentism si post-renascentism realizeaza printre altele portretele unor oameni importanti precum Enescu, Arghezi sau Sadoveanu. Are puterea de a captura in operele sale drama interna a personajelor pictate. Multi dintre cei ce au analiza creatia sa au remaract ca in unele tablouri se pot regasi ecouri ale artei lui Goya.

Pictura de Corneliu Baba, Foto: supravietuitor.wordpress.com
Pictura de Corneliu Baba, Foto: supravietuitor.wordpress.com

Ultimii trei, cei care inchid top 10 pictori romani, sunt la fel de importanti ca primii trei din top, considerati de altfel parintii acestei arte. Asadar, mai ramane de spus cateva cuvinte despre Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu si Gheorghe Petrescu.

Pictura de Camil Ressu, Foto: g1b2i3.wordpress.com
Pictura de Camil Ressu, Foto: g1b2i3.wordpress.com

Primul dintre ei se face cunoscut prin lucrarile sale infatisand momente din viata taranilor de zi cu zi. Cel mai cunoscut tablou fiind „Cosasi odihnindu-se”. El va juca in epoca sa un rol important si in viata sociala si educationala, nu numai in cea artistica. Alexandru Ciucurencu, pe de alta parte, este reprezentantul postimpresionismului, ajungand chiar sa realizeze tablouri ce se incadreaza in stilul abstract sau fovist. Lucrarile sale „Peisaj cu bucium”, „Peisaj albastru”, „Flori, pipa si pere” sunt doar cateva dintre cele in care in plim plan se afla culoarea, Ciucurencu, fiind extrem de apreciat pentru forta si echilibrul cu care le folosea.

Nu cel din urma in top este Gheorghe Petrescu, cel care a avut onoarea de a-l cunoaste si a lucra cu Nicolae Grigorescu. Este unul din pictorii care cocheteaza si cu gravura, avand deschise expozitii de-a lungul vietii atat la Viena, cat si in Barcelona si Paris.

Asadar, acestia sunt cei mai importanti dintre pictorii care au marcat evolutia picturii romanesti, cei ce au mentinut-o in legatura cu Europa artistica, tragand insa seva creatiei din specificul national.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.