Se implinesc 135 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi, cel ce se numara printre cei mai cunoscuti artisti romani peste hotare. Pronuntarea numelui lui la Paris, spre exemplu, te va duce in fata muzeului de arta moderna ce ii poarta numele. Nascut pe data de 19 februarie 1876, in satul Hobita, sat ce se afla in partea de nord-vest a judetului Gorj, este cel de al cincilea copil al familiei. Satul natal este locul unde va invata de altfel sa prelucreze lemnul si sa il aduca la viata asa cum a reusit sa faca in nenumaratele sale lucrari.

Bunicul si tata il invata dulgherie (ansamblu de lucrari ce tin de lemnarie, in principal realizate pentru constructia cladirilor), meserie ce era specifica zonei si evident practicata si de familia acestuia. Arta populara a sculptarii portilor de la casa si impodobirea acestora cu diverse motive va reprezenta punctul de plecare si de inspiratie pentru marele sculptor Constantin Brancusi. Insa pe parcursul vietii sale pana la a ajunge sa isi deschida primele expozitii personale, si nu oricunde, ci in orase precum New York, este destul de anevoios.

Fuge de nenumarte ori de casa si intra in slujba unor mesteri care fie faceau butoaie, fie aveau ateliere de vopsitorie. De fiecare data este gasit de mama sa si adus acasa, la Targu-Jiu. Nici moartea tatalui nu il face sa renunte la a pleca de acasa. Abia in 1894 reuseste sa se inscrie la cursurile scolii de meserii din Craiova. Lipsa banilor l-a facut sa accepte ajutorul celui la care lucra. Pentru ca are rezulate bune ajunge sa fie bursier si urmeaza clasele cu specializarea sculptura in lemn. Dupa terminarea cursurilor la Craiova, Constantin Brancusi devine student la scoala de Nationala de Arte Frumoase. Iar odata cu inceperea acestei perioade primeste si primele sale comenzi pentru lucrari a caror importanta le face de mentionat. Spre exemplu, acum realizeaza prima si singura sa lucrare publica din Bucuresti, Bustul generalului medic Carol Davila, expus in curtea Spitalului Militar.

Constantin Brancusi, Foto: 3sfaturi.wordpress.com
Constantin Brancusi, Foto: 3sfaturi.wordpress.com

Pentru ca este inspirat si atras de opera lui Auguste Rodin, alege sa plece pe jos la Paris. Auguste Rodin este cel care a schimbat limbajul in sculptura, fiind considerat parintele sculpturii moderne. Desi alege din nou o cale atat de anevoioasa, Constantin Brancusi isi implineste visul de a ajunge la Paris. Aici lucreaza la atelierele multor sculptori, printre care si celebrul Rodin, doar ca pleaca dupa cateva luni se pare spunand „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” (Nimic nu creste la umbra copacilor mari). Asadar, alege sa isi urmeze propriul drum si propriile idei in sculptura. Este ajutat de statul roman prin intermediul unor burse sa isi continue studiile la Paris si aici este primit in sanul marilor artisti ai vremii impresionati de talentul sau.

Constantin Brancusi devine, dupa un parcurs atat de lung si plin de piedici, un reprezentant de seama al modernismului in sculptura. El imbina influenta artei populare de la Hobita cu dimensiunea umana a sculpturii lui Rodin si ajunge la un stil propriu. Renunta in timp la alte tehnici de prelucrare a materialelor cu care lucreaza si prefera doar sa ciopleasca, fie ca este vorba de lemn sau piatra.

Cele mai cunoscute lucrari sunt: Domnisoara Pogany (1912-1933), Sarut (1907), Rugaciune (1910), Pasarea in vazduh (1923), Coloana fara sfarsit (1918), Poarta sarutului (1937), Masa tacerii (1937). Multe dintre acestea sunt sculptate la Paris. Multe dintre ele sunt expuse in muzeul dedicat lui in acel oras (pentru ca in timpul comunismului statul roman a refuzat lucrarile si obiecte din atelier lasate de sculptor mostenire Romanie), exceptie facand cele trei lucrari de la Targu-Jiu atat de bine cunoscute de orice roman.

Lucrarile sale au la baza aceeasi mostenire culturala care l-a inspirat chiar si in lucrarile de la Paris. In Masa tacerii se pot identifica simbolurile solare, iar in Coloana fara sfarsit echilibrul este redat prin perfectiunea geometrica a formelor. Constantin Brancusi este considerat un pionier al abstractionismului in sculptura, lucrarile sale impresionand prin modul in care artistul a folosit materialul si prin eleganta vizuala a lucrarii finale.

Daca muzeul de la Paris este prea departe pentru a admira lucrarile sale cel, din satul natal dar si grupul monumetal de la Targu-Jiu sunt cele mai simple moduri de a intra in contact cu operele maiestrului. Ultima sa lucrare terminata este Testoasa zburatoare (1943) pentru ca la data 16 martie 1957 se stinge din viata. Constantin Brancusi este inmormantat la cimitirul Montparnasse, Paris orasul unde a creat si s-a desavarsit ca sculptor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.