Peste tot in lume este sarbatorita Ziua Internationala a Femeii, iar printre cele mai cunoscute traditii de 8 martie in lume se afla obiceiul prin care barbatii isi exprima pretuirea fata de femeile dragi din viata lor, prin daruirea de cadouri. In Romania, femeile primesc, de regula, din partea barbatilor, flori de primavara, cum sunt zambilele, narcisele, lacramioarele, lalelele sau ghioceii. Chiar daca aceste flori par a fi cele mai inspirate, pentru primavara care tocmai a inceput, femeile primesc si alte cadouri, precum produse cosmetice, bijuterii sau piese vestimentare, toate acestea pentru a li se demonstra ca sunt de iubite si apreciate.

Incepand cu anul 1910, cand s-a hotarat existenta unei zile inchinate femeii, traditiile de 8 martie au luat amploare in intreaga lume.  De-a lungul timpului au avut loc sute de evenimente, menite sa aminteasca oamenilor  de eforturile pe care femeile ce au militat pentru obtinerea de drepturi depline le-au depus. Evenimente importante sunt desfasurate pe toata durata lunii martie in intreaga lume, pentru a sarbatori libertatea de care se bucura femeia astazi si pentru a le aprecia realizarile politice, economice si sociale, pe care le-a adus societatilor din care face parte.

Printre tarile in care se pastreaza traditii de 1 martie se afla Armenia, Azerbaidjan, Vietnam, Ucraina, Uzbekistan, Zambia, Muntenegru, Rusia, Cuba, Georgia, Cambodgia sau China, in toate aceste tari fiind o sarbatoare oficiala. Barbatii obisnuiesc sa isi arate respectul fata de mame, bunici, iubite, colege de munca, vecine sau sotii, existand si obiceuri in care se organizeaza evenimente la care participa doar femeile. Aceasta zi dedicata sexului frumos este atat de bine respectata de unii barbati, incat acestea nu mai sunt nevoite sa gateasca de Ziua Femeii, astfel, fie barbatul este cel care pregateste o cina romantica, fie sunt invitate la un restaurant.

In fiecare an, conform traditiilor de 8 martie in lume, era o ocazie pentru a se lua masuri in apararea drepturilor femeilor care erau inca victime ale inegalitatii dintre sexe. Astfel, in anul 2010 s-a pus accentul pe dificultatile prin care trec femeile aflate in zonele din Africa si Orient, datorita conflictelor armate existente. In aceste zone femeile erau victime ale efectelor razboiului, care aveau urmari asupra acestora. Ele ramaneau singure si erau nevoite, fara nicio posibilitate de protectie, sa faca fata cruzimii cu care erau tratate, din care nu lipseau abuzurile sexuale.

Citește și:  Tensiometrul - originea aparatului, functii, beneficii
Buchet de mimoze si narcise oferite in Italia de 8 martie, Foto: cinquecentoproject.wordpress.com
Buchet de mimoze si narcise oferite in Italia de 8 martie, Foto: cinquecentoproject.wordpress.com

Din traditiile de 8 martie in lume, se evidentiaza interesul acordat modalitatilor de aparare a drepturilor femeilor, motiv pentru care, in anul 2011, atunci cand a avut loc aniversarea cu numarul 100 a Zilei Femeii, Comitetul International al Crucii Rosii a facut apel la o continuare, in ciuda dificultatilor, a eliminarii abuzurilor sexuale la care erau supuse femeile din zonele in care existau conflictele armate. Protejarea femeilor aflate in aceste regiuni continua sa fie o prioritate, mai ales pentru cele ale caror soti sunt disparuti in lupta.

Traditiile de 8 martie in lume se concentreaza pe evidentierea rolului important pe care il detine femeia in societate, in cinstea careia exista peste tot in lume demonstratii si evenimente care sa sustina acest lucru. Cu toate acestea, exista anumite obiceiuri specifice fiecarei tari in parte. Asa se face ca in Italia sunt oferite frumoasele flori de culoare galbena, numite mimoze. Acestea nu sunt florile oferite de Ziua Femeii doar in Italia, ci si in Albania sau Rusia, alaturi de ciocolata.

Femeile din Portugalia respecta si ele traditiile de 8 martie, astfel ele sarbatoresc aceasta zi prin petreceri si cine la care barbatii nu iau parte, fiind o zi pe care si-o rezerva doar pentru ele. In Polonia femeile isi petrec ziua acordand o importanta deosebita demonstratiilor feministe de mare amploare, iar cele din Pakistan intampina multe dificultati pentru a lua parte la aceasta zi de sarbatoare. Pentru a se putea bucura de frumusetea zilei de 8 martie ele sunt nevoite sa se opuna interdictiilor religioase ale tarii lor, conform carora nu detin aceasta libertate.

In intreaga lume, traditiile de 8 martie amintesc de straduintele femeilor de-a lungul timpului, care au militat pentru a trai intr-o lume mai buna, in care femeile sunt tratate egal si sunt respectate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.