Desi nu de putine ori credintele religioase ale diverselor grupuri au provocat conflicte, omucideri si suprimari ale unor populatii intregi, atunci cand vine vorba de violenta indreptata asupa adeptilor in sine, discutia devine total diferita. Desi unele religii, mai ales antice, acceptau sinuciderea, odata cu trecerea timpului ea a inceput sa fie acceptata tot mai putin. Religiile monoteiste si nu numai condamna acest gest ca pe un factor al pierzaniei. Totusi, unele culte sinucigase din perioada surprinzator de recenta au aratat ca raspunsul nu este nicodata foarte simplu.

Spălarea creierelor prin intermediul credinţei1

Numeroasele culte aparute in ultima perioada nu au sustinut sinuciderea ca gest necesar pentru mantuire in marea lor majoritate, invingand opinia conform careia apartenenta la un cult este neaparat bazata pe spalarea creierelor. Insa din pacate pentru cultele pasnice, ele sunt deseori catalogate in functie de gesturile extreme pornite din credinta absurda a unora.

Primul dintre aceste culte sinucigase este Heaven’s Gate (Poarta Cerului). Cultul a aparut in Statele Unite in anii ’70, cand fondatorul, Marshall Applewhite, a avut un atac de cord, in urma caruia a pretins ca a avut o experienta vizionara la limita mortii. Prima cooptata in viitorul cult a fost Bonnie Nettles, pe care el a considerat-o perechea sa in propovaduirea noii credinte, pe atunci pasnice. Cei doi isi ziceau “Bo si Peep” si cutreierau tara pentru a convinge oamenii sa renunte la viata lor si sa li se alature. Spre deosebire de alte culte sinucigase, acesta era extrem de creativ in ceea ce priveste teoria de baza, amestecand elemente crestine (Apocalipsa, mantuirea), cu cele ale unui cult OZN. Applewhite a avertizat pamantenii ca planeta urmeaza sa fie “curatata”, iar toti cei care doreau sa se salveze trebuiau sa renunte la orice atasament pentru aceasta planeta pentru a scapa de viata dezumanizanta.

Cateva zeci de oameni chiar s-au alturat acestui cult, multi dintre ei intelectuali. Ei si-au pus la un loc banii, masinile si alte posesiuni si si-au continuat existenta semi-nomada, propavaduind mai departe. Ceea ce a facut ca Heaven’s Gate sa ajunga intre cultele sinucigase era credinta conform careia urmasii fideli trebuiau sa isi ia viata la trecerea cometei Hale-Bopp, pentru a trece intr-un nou nivel de existenta, o nava extraterestra urmand sa ii escorteze pana acolo. Cultul a socat lumea in 1997, cand 39 de membri au fost gasiti morti intr-o casa inchiriata. Consumasera fenobarbital in amestec cu diverse alimente si bauturi. O parte dintre barbatii gasiti se castrasera de bunavoie pentru a renunta la orice tine de lumea aceasta. Cometa a trecut mai departe netulburata.

Citește și:  Craciunul alb sau in Technicolor
Pastor
Pastor

Un alt caz de culte sinucigase, aflat pe locul doi ca morti provocate dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, incepe cu dorinta lui Jim Jones de a promova comunismul. Sustinator fervent al ideologiei marxiste, Jones a considerat ca prin cadrul bisericii isi poate transmite ideile cel mai bine. Cum bisericile traditionale respingeau persoanele de culoare, Jim Jones a creat Templul Poporului (People’s Temple), desi el insusi era ateu. Templul a atras in momentul de apogeu 20.000 de membri, jumatate persoane de culoare din clasa muncitorilor. Jones ii impresiona (obtinand si bani) prin falsificarea unor vindecari miraculoase si discursurile sale in care promova “Socialismul apostolic”. Liderul cerea, ca si in cazul altor culte sinucigase, ca membrii sa petreaca mult timp la Templu, inclusiv in sarbatorile principale. Vorbea des despre o posibila catastrofa nucleara, asa ca ii pregatea pe toti pentru un sfarsit.

Acesta a venit sub forma unui paradis tropical, Guyana, unde cultul a inchiriat un teren. Traiul a decurs relativ linistit sub tutela autoritara a initiatorului. Intre timp, Jones, care era acuzat de mai multe fapte necurate, printre care si uciderea unui membru al Congresului, nu a vazut alta scapare decat sa ordone sinuciderea tuturor membrilor, care au fost fortati sa bea cianura amestecata in suc de struguri. Au murit 918 oameni dintre care 270 de copii (spre deosebire de primul cult, care a lasat copiii in viata in cazul in care nu doreau sa se alature parintilor).

In ultimul caz de culte sinucigase, crima s-a amestecat cu fundamentalismul crestin si manipularea, pentru a da nastere unei tragedii fara limite. Miscarea pentru Restaurarea celor Zece Porunci a luat nastere nu in SUA, ca celelalte doua cazuri, ci in Uganda, cand fondatorii, Credonia Mwerinda si Joseph Kibwetere au vestit ca primesc mesaje de la Fecioara Maria; aceasta le-a spus ca oamenii trebuie sa isi schimbe modul de viata pentru a fi salvati. Ei trebuiau sa se supuna unui cod extrem de dur, care poruncea pastrarea linistii, abtinerea de la relatii sexuale si traiul umil. Convinsi fiind ca Fecioara a vestit sfarsitul lumii, credinciosii s-au baricadat cu provizii de carne de vita si Coca-Cola asteptand. Sfarsitul a venit in 2000, cand o explozie urmata de un incendiu a curmat viata unui numar situat intre 780 si 925 de oameni. Desi acestia acceptau venirea iminenta a sfarsitului lumii, nu se stie cat de mult au acceptat sfarsitul ce li se pregatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.