Unele din cele mai periculoase organizatii criminale la nivel global, triadele au reusit sa acapareze toate societatile de tip asiatic din lume. Asemenea societati criminale se afla in prezent atat in tarile asiatice printre care China, Taiwan, Vitenam, Hong Kong, Malaysia, Singapore, cat si in state in care exista populatii masive de cetateni chinezi precum Statele Unite, Australia, Canada si Marea Britanie. Aceste societati se bazeaza pe activitati ilegale, criminale, desfasurand totodata activitati extrem de periculoase ce le fac sa rivalizeze altor grupuri criminalistice de pe glob. Sunt una din cele mai puternice organizatii criminale la nivel global, insumand un numar de 1.5 milioane de membri numai in China si un total de aproximativ 2.5 milioane de membri la nivel global.

Triadele isi au originea in fortele rebele care s-au opus conducerii manciuriene din China in timpul dinastiei Qing. Grupul etnic Manchu era vazut ca unul inferior si strain care invada populatia preponderenta Han din timpul respectiv. Societatea Pamantului Si A Cerului organizata in 1760 avea ca scop aruncarea de la conducere a dinastiei Qing si aducerea la conducerea statului a dinastiei Han. Din cadrul acestei organizatii s-au rupt grupuri mai mici al caror tel s-a schimbat in timp, unul dintre acestea fiind Societatea Trei Armonii care a utilizat ca si emblema triunghiul. Se vehiculeaza ca organizatiile de acest fel au fost la origini parte a miscarii revolutionare cunoscute sub numele de Societatea Lotusului Alb.

Odata cu anul 1949, in China a venit la putere partidul comunist si astfel legea a devenit mai stricta iar triadele au fost fortate sa isi mute centrul la Hong Kong. Desi era atunci colonie britanica, Hong Kong a fost impartit de catre cele noua triade principale in functie de dorintele lor. Fiecare avea propriile sedii, societati secrete si chiar si fatade publice, insa in 1956, in urma protestelor, guvernul a introdus reguli stricte iar activitatea organizatiilor criminale a incetinit intr-o oarecare masura. Cele noua organizatii din Hong Kong au fost: Rung, Wo Hop To, Tung, Wo Shing Wo, Chuen, Luen, Shing, 14k si Sun Yee On.

Din punct de vedere al afacerilor, triadele au inceput cu falsificarea monedelor. Mai tarziu s-a recurs si la falsificarea de carti scumpe vandute mai apoi pe piata neagra. In prezent, aceste organizatii se preteaza la falsificarea ceasurilor, a aparatelor tehnologice, a produselor vestimentare si chiar si a produselor alimentare. Pe langa falsificari, organizatiile criminale chinezesti recurg si la santaj, spalare de bani, prostitutie si trafic.

Citește și:  Coronavirus 2019-nCoV – cum evoluează cercetările pentru obţinerea unui vaccin? Comisia Europeană a activat Mecanismul de Protecţie Civilă în UE
Tatuajele barbatilor din Triade, Foto: et-cetra.blogspot.com
Tatuajele barbatilor din Triade, Foto: et-cetra.blogspot.com

Orice organizatie criminala secreta are un ritual de initiere. Ca si yakuza din Japonia sau mafia italiana, si triadele au ritualurile lor de initiere a membrilor organizatiei. Se spune ca ceremonia initierii are loc la un altar dedicat lui Guan Yu pe care este adus un sacrificiu, de obicei un pui, porc sau capra. Dupa ce bea un amestec de sange cu vin, candidatul trece pe sub o arca formata din sabii in timp ce rosteste juramantul triadei. Hartia de pe care este rostit juramantul va fi arsa ca legamant al obligatiei noului membru de a- si duce la indeplinire juramintele.

Si in alte state exista organizatii criminale de origine chineza, triadele din tari perecum Canada sau Statele Unite ale Americii se ocupa cel mai des cu transportul ilegal de persoane intre state. Pe langa aceasta, organizatiile criminale din afara tinutului asiatic se indeletnicesc cu transportul si traficul de droguri, santajul si excrocheriile sau traficul de carne vie si prostitutia.

Urmand exemplul triadelor, in comunitatile chinezesti din intreaga lume s-au format asa-zisele tongs (cluburi sociale), organizatii care pasesc pe urmele fratilor mai mari desi nu au in spate o traditie sau un motiv politic clar. Primele astfel de „cluburi sociale” s-au format in secolul 19 si au avut ca membri persoane marginalizate din comunitatile chinezesti din America. Aceste tongs au fost implicate in activitati criminale precum santajul, traficul de carne vie, prostitutia, jocul de noroc ilegal sau chiar crima. In prezent insa, unele astfel de grupuri au ales calea legala, devenind organizatii civice.

Triadele sunt in prezent vanate, iar oficialii din Hong Kong incearca din rasputeri sa inlature aceste organizatii. Divizii speciale lucreaza impreuna pentru a analiza date referitoare la membrii organizatiilor criminale in incercarea de a descoperi liderii triadelor si de a-i inlatura. Chiar si in alte tari, divizii speciale de oameni antrenati lupta cu influenta nefasta a acestor organizatii secrete criminale. In Hong Kong au fost aprobate legi care denunta existenta triadelor si pedepsesc cu ani grei de inchisoare membrii prinsi ale acestora.

Activitatile triadelor sunt pedepsite cu amenzi usturatoare, inchisoare si reguli drastice. Daca totul a pornit de la o miscare revolutionara, in prezent, triadele reprezinta un pericol pentru societatea civila. Crime, trafic, extorsiune, falsuri – toate aceste elemente propagate in intreaga lume de triade de origine chineza sau care se ghideaza dupa aceleasi reguli produc pagube atat financiare cat si umane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.