Tritonul mare cu coaste este o specie exclusiv acvatică. Trăiește în sud-vestul Europei și nord-vestul Africii. Este una din cele mai mari salamandre din Europa. Are lungimea corpului de 15-30 cm. Majoritatea exemplarelor crescute în condiții de captivitate, în acvariu, au cel mult 23 cm.
Tritonul mare cu coaste apare doar în cursuri de apă dulce. Corpul său este protejat de secreții ale pielii care sunt destul de toxice. Numele său se referă la coastele ascuțite care ies în evidență când animalul își curbează spatele sau face anumite mișcări. Prin astfel de caracteristici, amfibianul reușește în mare măsură să-și descurajeze prădătorii.
Corpul său este robust, spatele lat, pe partea dorsală are tuberculi bine evidențiați, iar coada este destul de lungă și aplatizată. Capul este mare, botul rotunjit, iar ochii proeminenți. Coloritul corpului este în nuanțe gri-verzui, cu numeroase pete închise.
Această specie de triton poate fi crescută în captivitate destul de ușor deoarece nu este un amfibian capricios. Se adaptează destul de ușor dacă are condiții asemănătoare mediului său natural. Temperatura apei trebuie să fie de 20-24 grade Celsius, nu este deloc bine să fie mai rodicată de 25 de grade Celsius. Apa trebuie să fie curată, aerată și filtrată în mod corespunzător. Hrana poate fi alcătuită din insecte acvatice, râme, larve de insecte, melci, mormoloci, larve de chironomide, bucăți de carne de pește, miriapode.
În perioada de reproducere – care este de două ori pe an – femela și masculul trebuie să stea în același acvariu, iar apoi, femela se mută separat în alt acvariu pentru a depune icrele. Femela depune ouăle la două zile de la împerechere. Acestea pot fi în număr foarte mare, chiar de până la 1000. După ce ouăle apar în apă, femela trebuie îndepărtată de ele, va fi mutată în acvariu cu ceilalți tritoni adulți.
Ouăle eclozează după 14-16 zile și astfel apar larvele care încep să fie active și să se hrăneacă abia din a cincea zi. După cel mult 3 luni de viață se încheie stadiul larvar și deci metamorfoza lor este completă, se transformă în tritoni ca și cei adulți. Pot fi hrăniți cu Daphnia, Tubifex, coji de ouă zdrobite care au calciu, dar și cu suplimente de vitamine.
Tritonul mare cu coaste are denumirea științifică Pleurodeles waltl, face parte din ordinul Urodela, familia Salamandridae. Speranța de viață la acest animal este de aproximativ 20 de ani.
Video – Tritonul mare cu coaste (Pleurodeles waltl):