Vine un moment, cand un tanar, ori pur si simplu o persoana care vrea sa obtina un certificat de competente lingvistice la limba engleza, din diferite motive, se decide ca trebuie sa se apuce de invatat, pentru a-si duce la bun sfarsit cele dorite. Chiar si asa, nimic nu e pe atat de simplu pe cat ne poate parea, mai ales daca nu stim nimic de examenul Cambridge, in urma caruia putem obtine certificatul dorit. Tocmai de aceea, credem ca v-ar folosi sa va prezentam cateva trucuri si sfaturi pentru examenul Cambridge.

Inainte de toate, trebuie sa va decideti care anume examen Cambridge il veti sustine, existand, asa cum probabil si stiti, mai multe tipuri, in functie de pregatire, sau de motivul pentru care va doriti sa promovati examenul. Exista, asadar, FCE (First Certificate in English), CAE (Certificate in Advanced English) si CPE (Certificate of Proficiency in English). Bineinteles ca mai exista si IELTS (International English Language Testing System), examenul care pare ca este acceptat aproape de toate universitatile din Statele Unite, insa si de cele din Marea Britanie.

Curios sau nu, chiar despre Universitatea Cambridge, acum mai bine de 2 ani, se spunea ca nu accepta studenti straini cu un certificat CPE, ci ii accepta doar pe cei cu IELTS. In sfarsit, marea majoritatea a celor care isi sustin pentru prima oara acest examen, aleg CAE, cu atat mai mult cu cat cei care isi doresc sa-l promoveze sunt elevi de liceu sau chiar absolventi. E drept ca exista si examenul Cambridge, in urma caruia se poate obtine un Certificat international de engleza juridica, insa vom dezvalui cateva trucuri si sfaturi cam pentru toate tipurile de examen, ori, de ce nu, pentru aceia, care nu prea inteleg cum va decurge totul. Emotiile sunt cu atat mai mari pentru cei care isi doresc sa studieze in strainatate, respectiv in Marea Britanie, ori in Statele Unite.

Inainte insa, este indicat sa stiti cu exactitate daca facultatea la care urmeaza sa aplicati accepta un astfel de certificat si, desigur, ce examen trebuie sa sustineti. De pilda, vom lua formatul examenului Cambridge CAE, care, in traducere libera, i se adreseaza celor cu un nivel avansat. Deci, iata care sunt cele cinci parti ale examenului: Reading, Writing, Use of English, Listening si Speaking. Exact aceasta este ordinea in care veti sustine fiecare proba, ultima, respectiv Speaking, sustinand-o in urmatoarea zi. De regula, cei de la British Council, care organizeaza sesiunile de examen, stabilesc, in functie de cateva criterii, ziua in care veti sustine ultima proba. De pilda, daca veti sustine primele patru probe sambata, in urmatoarea zi, si-anume duminica, veti sustine si Speaking-ul. In acest fel, nu veti fi obositi dupa sustinerea celor patru probe, si-asa extrem de extenuante. De pilda, pentru cei mai multi, cele mai dificile probe sunt Reading si Listening. In ceea ce o priveste pe cea din urma, este foarte importanta sa va concentrati, sa nu mai spunem ca nici nu se pune problema lipsei unui vocabular bogat.

Insa vom incepe cu Reading, care, de altfel, asa cum s-a mai si spus, este prima proba pe care o veti sustine. Aceasta consta in 34 de intrebari, respectiv cerinte, impartite in patru sectiuni. Totodata, proba dureaza o ora si 15 minute. Nicio secunda mai putin, nicio fractiune de secunda mai mult. Pentru a obtine un punctaj cel putin satisfacator la aceasta proba, trebuie sa cititi foarte multe texte in limba engleza. Si aici, nu ne referim la literatura, ci la textele nonfictionale, la articole din ziar, la studii etc. Mai mult decat atat, trebuie sa intelegeti intrutotul fiecare text in parte, sa invatati sa cititi printre randuri.

De pilda, daca stiti cateva informatii sumare, referitoare la un text pe care lucrati, sau pe care pur si simplu il cititi, incercati sa ghiciti ce urmeaza, care ar putea fi urmatorul paragraf. Ba chiar, incercati sa intelegeti punctul de vedere al autorului, sa va imaginati, de fapt, care sunt ideile sale si, bineinteles, de la ce considerent au plecat. Nu uitati, insa, ca aceasta proba este printre cele mai dificile. Un truc destul de eficient este cel al cuvintelor cheie. Mai simplu decat atat, in text, sunt anumite cuvinte cheie care, efectiv, rezolva cerinta. Trebuie sa fiti foarte atenti la aceste cuvinte si sa nu tratati superficial subiectul. Cu alte cuvinte, proba de Reading va va testa abilita de a intelege, respectiv sustrage principalele idei dintr-un text.

Citește și:  Jupiter - cea mai mare planeta a sistemului solar

De asemenea, trebui sa fiti capabili sa captati pana si cele mai insignifiante, in aparenta, detalii. In acelasi timp, va trebui sa aveti abilitatea de a compara franturi de texte, de a le alipi, ori de a le gandi structura corecta. Nu trebuie sa va impacientati. Prin exercitiu, veti trece cu usurinta peste Reading. In schimb, in ceea ce priveste proba de Writing, ar trebui sa fie aproape imposibil sa nu rezolvati cel putin 50 % din cerinte. De fapt, aceasta proba ar putea fi cea care ar avea putere de decizie.

Altfel spus, va puteti ghida de cat de pregatiti sunteti la aceasta proba si in functie de ceea ce descoperiti, puteti sustine examenul sau nu. Si totusi, trebuie sa invatati structura unei scrisori, a unui articol, a unui eseu etc., si, in functie de cerinte, sa scrieti o compozitie. Iarasi, prin exercitiu si prin surprinderea fiecarui detaliu din exemplele pe care le aveti la dispozitie, puteti trece cu usurinta si peste aceasta proba. Urmeaza cea de-a treia proba, si-anume Use of English, care consta in 50 de cerinte. In acest caz, trebuie sa stapaniti foarte bine vocabularul, desi acest lucru trebuie sa-l aplicati in toate cazurile. Unele cerinte sunt foarte simple, surprinzator chiar, si nu trebuie sa va ganditi ca nu este posibil ca, la un asemenea nivel, sa aveti intrebari pe cat de simple, pe atat de inselatoare.

De fapt, cerintele sunt inselatoare, uneori, deoarece rezolvarea lor este mult prea simpla. Insa daca va veti pregati serios, nu veti avea timp sa cantariti ce anume este simplu, si ce nu. Veti lua fiecare cerinta ca atare, rezolvand-o, pana la urma. Oricum, aceasta proba va testeaza Vocabularul si, asa cum spune si numele probei, testeaza engleza in uz. Penultima proba este Listening, poate cea mai controversata. Poate stiti ca primele cerinte sunt foarte simple de rezolvat. Problema vine atunci cand nu ati reusit sa rezolvati o cerinta si inca ascultati, pierzand, astfel, informatiile necesare in vederea rezolvarii urmatoarelor sarcini. Din pacate, in acest caz, singurul lucru care va mai ramane de facut este va concentrati, sa nu va pierdeti cu firea, respectiv sa va impacientati. Mai mult, trebuie sa va pastrati calmul.

foto: maramedia.ro
foto: maramedia.ro

Imaginati-va, de pilda, ca discutati cu un englez, poate, in asa maniera, emotiile vor disparea. Oricum, exersati cat puteti de mult si nu tratati aceasta proba cu superficialitate. Pe de alta parte, daca aveti exercitiu in rezolvarea sarcinilor, veti trece cu brio aceasta proba. Si ultima proba, Speaking, este cea care, cel mai probabil, va poate rezerva cele mai mari surprize. Nici nu s-ar fi putut altfel. Trebuie sa dati dovada de dezinvoltura si sa raspundeti cu exactitate cerintelor. Sunt, bineinteles, si semne ale examinatorului, din care va puteti da seama cat de bine v-ati descurcat, mai ales, dupa cum bine stiti, proba va fi sustinuta alaturi de un partener, de regula, alaturi de persoana care s-a inscris inaintea ta sau imediat dupa tine.

Un truc eficient: vehiculeaza minusurile partenerului tau, daca stii ca ai si tu minusuri, cel putin in ceea ce priveste, nu vocabularul, ci emotiile mult prea mari. Nu trebuie sa fii agresiv, nicidecum, ci calm, dezinvolt si sa fii sigur e ideile tale. Gesticuleaza, arata-te interesat de subiect, de descrierea pe care i-o faci unei fotografii. Chiar si asa, nu exagera, nu ridica tonul, si nu gesticula pana incepi sa sperii cei doi examinatori (persoana care vorbeste cu tine si cu partenerul tau si cea care va noteaza).

Totusi, afisarea unei sigurante mult prea mari poate duce spre aroganta, fie ea si falsa. Totodata, sa nu incepi sa bati campii, adica sa faci o introducere mult prea lunga, in asa maniera, incat sa nu mai apuci sa raspunzi cerintelor. Daca iti mai ramane timp, poti, de pilda, sa nuantezi anumite detalii, altfel, nu. Exista riscul sa nu raspunzi la anumite intrebari, iar putini vor fi examinatorii, care te vor intreba apoi, din nou. Ba chiar, este posibil sa nu te mai intrebe si sa te noteze ca atare. In sfarsit, increderea in propriile forte si, bineinteles, munca va poate conduce spre un rezultat foarte bun, intr-atat de bun, incat si viitoarele examene vor avea rezultate asemenea. Nu uitati sa va odihniti foarte bine, caci va fi un adevarat maraton, la care va trebui sa rezistati cu stoicism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.