Specia Ptilocercus lowii trăiește în sud-estul Asiei, în pădurile din Insula Borneo și din Peninsula Malaya. Preferă regiunile împădurite de la altitudini de 1000 m. Acest mamifer face parte din categoria chițcanilor de copac și se aseamănă cu o veveriță. Este cunoscut și cu numele de tupaia cu coadă penată, deoarece ultima treime a cozii are fire de păr albe în două șiruri, iar în rest coada este golașă.

Specia Ptilocercus lowii, Foto: ferrebeekeeper.files.wordpress.com
Tupaia cu coadă penată, Specia Ptilocercus lowii, Foto: ferrebeekeeper.files.wordpress.com

Chițcanul Ptilocercus lowii are corpul cam la fel de lung ca și coada. Un exemplar adult poate ajunge la lungimea corpului de 10-14 cm și lungimea cozii de 13-19 cm. Greutatea corpului este de 25-60 g. Unele caracteristici ale acestei specii o aseamănă cu primatele în sensul că are cutia craniană destul de mare și bombată, iar la mascul testiculele nu coboară în scrot. Blana este scurtă și deasă. Pe partea dorsală a corpului are coloritul maroniu-gri, iar pe cea ventrală coloritul este galben-cenușiu. Are capul bine proporționat față de corp, botul lung și îngust, vibrizele subțiri și scurte, nasul maroniu, urechile mici și rotunjite, iar ochii mari, rotunzi ca două mărgele de culoare închisă, neagră sau maro. Membrele anterioare și posterioare sunt bine dezvoltate, au câte cinci degete prevăzute cu gheare ascuțite și curbate.

Acest mamifer este nocturn, se cațără în copaci, sare de pe o creagă pe alta și își menține echilibrul cu ajutorul cozii lungi. Coboară foarte rar pe sol, formează grupuri mici familiare și își face cuibul în scorburile copacilor. Uneori își face cuibul din crenguțe și frunze pe ramurile copacilor. Este un animal zvelt, cățărător excelent, vioi, atent la tot ce se întâmplă în jur și cu o dietă foarte variată. Hrana sa constă din fructe de pădure, mici nevertebrate, șopârle gecko, păsări, șoareci, insecte și larve de insecte. În perioada de reproducere femela poate face 1-4 pui după o perioadă de gestație de 45-55 zile. Puii sunt alăptați de femelă, îngrijiți și ocrotiți de aceasta. Puii sunt ținuți într-un cuib bine căptușit cu frunze și lăsați ascunși acolo cât timp ea pleacă să se hrănească. De regulă revine foarte des la cuib pentru a-i supraveghea și a-i alăpta des.

Tupaia cu coadă penată face parte din familia Ptilocercidae, ordinul Scadentia. Cei mai mari dușmani naturali ai acestui chițcan de copac sunt păsările de pradă diurne, șerpii și felinele arboricole.

Video – Tupaia cu coadă penată – Ptilocercus lowii, o specie de chițcan de copac: 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ