Orice planificator de petreceri sau firma de catering iti va spune ca succesul unei petreceri depinde de modul in care o planifici. Pentru petrecerea de Craciun, de exemplu, nu este suficient sa faci cateva feluri de mancare si sa trimiti invitatiile. Cateva mici planificari in avans va ajuta sa economisiti timp si va scuteste de prea multa bataie de cap. Prin urmare este indicat sa petreceti 5-10 minute inainte vizualizand detaliile petrecerii si imaginandu-va ce v-ar placea dumneavoastra daca ati fi invitatul la petrecerea de Craciun. Astfel, atunci cand va veni timpul, atat dumneavoastra cat si invitatii va veti simti de minune.
O petrecere de succes va ramane in amintirea tuturor invitatilor chiar si dupa ce aceasta s-a terminat. Dar toata agitatia si frustrarea din timpul planificarii poate fi o mare problema pentru gazda. Toate detaliile, cum ar fi invitatii, decoratiunile, felurile de mancare, etc. pot stresa chiar si cea mai experimentata gospodina. Desi recompensele unei petreceri de Craciun de succes sunt foarte mari, unii oameni se tem ca planificarea si gazduirea unei asemenea petreceri reprezinta o povara mult prea mare. De aceea este intotdeauna bine sa va pregatiti din timp si sa cereti sfaturi sau ajutor din alte parti.
Luna decembrie este plina cu ocazii speciale si sarbatori, de aceea intotdeauna este o idee buna sa trimiteti invitatiile cu 3 saptamani inainte de petrecerea de Craciun. Cu cat trimiteti invitatiile mai repede, cu atat este mai putin probabil ca oaspetii dumneavostra sa refuze, pe motiv ca au raspuns unor angajamente anterioare. Pe invitatii ar trebui sa fie scrisa ora la care incepe petrecerea si ora la care se va incheia, de asemenea ar trebui sa fie mentionate si felurile de mancare pe care le veti servi. Pentru a fi siguri ca oaspetii mai putini familiarizati cu zona in care locuiti nu se vor rataci, ar fi bine sa includeti si adresa dumneavostra plus cateva puncte de reper, in caz ca e o zona complicata.
Pentru petrecerea de Craciun cel mai bine este sa realizati un meniu, in care felurile de mancare sa poata fi gatite cu ceva timp inainte, nu neaparat in ziua petrecerii. Unele aperitive si deserturi pot fi facute si congelate cu cateva saptamani in avans. Alte feluri de mancare pot fi pregatite cu cateva zile inainte si tinute la frigider, iar in ziua petrecerii va trebui doar sa le scoateti si sa le terminati de preparat. Pentru a fi siguri de reusita petrecerii nu este indicat sa incercati retete noi chiar in ziua respectiva, ci limitati-va la ceea ce cunoasteti deja, sau incercati retetele noi cu cateva zile inainte.
De asemenea, este bine sa optati mai mult pentru feluri de mancare care se pot lua cu mana de pe platouri, in defavoarea celor pentru care sunt necesare vase si tacamuri. Felurile de mancare care pot fi consumate fara folosirea cutitului si furculitei sunt o idee buna si datorita faptului ca va scuteste de spalatul unui numar de vase dupa terminarea petrecerii. Daca totusi veti opta pentru feluri de mancare pentru care trebuie folosite vase si tacamuri, asigurati-va ca toti invitatii au scaun la masa si nimeni nu ramane pe dinafara. Daca vreti sa va usurati munca, optati pentru folosirea unor vase si tacamuri din plastic pe care le veti putea apoi arunca, fara a mai fi nevoie sa le spalati.
Cand organizati petrecerea de Craciun, va trebui sa va ganditi si la cum aranjati mancarea si bautura, pentru a le da invitatilor libertate de miscare. Aveti grija ca langa bar sa se afle apa si gheata. Tavile cu aperitive este bine sa fie asezate pe mese separate, iar bufeturile ar trebui raspandite in zona in care se desfasoara petrecerea in sine. Asigurati-va ca aveti indeajuns de multe scaune, astfel incat macar jumatate din invitati sa poata sta jos din cand in cand. De asemenea, este bine sa plasati cateva cosuri de gunoi in apropiere de mesele pe care se afla mancarea si bautura, astfel incat sa evitati aparitia mormanelor de farfurii murdare si gunoaie pe mese. Daca nu aveti timp sa faceti curat in toata casa in ziua petrecerii, curatati zonele in care se circula mai mult, ca sufrageria, camera in care va avea loc petrecerea si baia, si lasati restul pe mai tarziu.
Cand incepe petrecerea de Craciun, puteti face atmosfera punand muzica specifica acestei sarbatori si decorand casa cu lumanari aprinse. De asemenea, nu uitati de bradul de Craciun, care va putea fi admirat de toti invitatii. Puteti personaliza aceasta petrecere cu niste activitati speciale. Le puteti sugera invitatilor sa scrie o dorinta de Craciun in cartea de oaspeti, sau le puteti cere sa cante impreuna cu dumneavoastra niste colinde. Mici detalii ca acestea vor face ca petrecerea dumneavoastra sa fie de neuitat. Sunt convinsa ca toata lumea adora micile atentii, asa ca de ce sa nu profitati de ocazia petrecerii de Craciun pentru a le oferi invitatilor cate un mic cadou inainte de a pleca acasa? Le puteti da un ornament deosebit, o punga cu prajiturele sau turta dulce, ba chiar si simpaticele acadele in forma de baston tipice acestei sarbatori, ca un gest frumos de a le ura “Sarbatori fericite!” si de a le multumi ca au venit la petrecere.