Elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Decebal”, Deva, Cristian Dragomir a primit premiul I în cadrul concursului Microsoft “Imagine Cup”, la secțiunea World Citizenship, cu o invenție ce va schimba probabil curând viața nevăzătorilor și a celor cu vederea foarte slăbită: o pereche specială de ochelari ce îi ajută să se orienteze ușor în spațiu.

Cu ce se ocupă în general tinerii de 17 ani? Școală, învățat pentru bacalaureat, ieșiri cu prietenii, jocuri PC… Ei bine, Cristian Dragomir din Deva contribuie deja la realizarea progreselor în tehnologie, ochelarii pentru nevăzători pe care i-a prezentat în cadrul concursului uimind pe toți prin ingeniozitatea și simplitatea ideii.

Pasionat de tehnologie de mic și sprijinit de către părinții săi, tânărul și-a arătat ingeniozitatea prin diferite mici invenții prezentate la diverse concursuri, precum un braț robotic. Tânărul, care își va continua studiile în Germania, dorește ca invențiile sale să fie cu adevărat utile, să ajute oamenii.

În această idee a creat perechea de ochelari care îi va ajuta pe nevăzători să se orienteze, să perceapă obiectele din jur și distanța la care sunt acestea situate. Ideea sa este pe cât de ingenioasă pe atât de simplă (pentru cunoscători): ochelarii au atașată o bandă cu senzori care au scopul de a percepe obiectele din jur și distanța la care se află acestea, transmițând ulterior informații printr-o serie de vibrații purtătorului; cu cât obiectul se află mai aproape, cu atât vibrațiile devin mai intense.

Citește și:  O specie ciudata de ciuperci descoperita in Noua Caledonie

Tânărul și-a denumit invenția Vizium și dorește să mai efectueze o serie de modificări, așa încât ochelarii să fie cu adevărat utili pentru nevăzători și pentru cei cu probleme grave de vedere. Plănuiește un model simplu pe care orice persoană nevăzătoare să și-l poată permite și unul ceva mai complex, cu dotări suplimentare, precum conexiune la internet.

Inventatorul a primit mai multe premii pentru ochelarii săi, cel mai important fiind cel de la Microsoft; de asemenea, a fost premiat de către conlocuitorii săi cu diploma „Premianții fără premii”, un proiect prin care se recunosc meritele speciale ale celor care încearcă să își ajute semenii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.