Universitatea din Aberdeen (University of Aberdeen) este o universitate britanica din Aberdeen, Scotia, fondata initial in anul 1495. In anul 1860 a avut loc modernizarea universitatii la statutul actual prin uniunea a doua universitati stravechi deja existente numite “King’s College” (Colegiul Regelui) si “Marischal College”. Universitatea este cunoscuta ca fiind a treia universitate ca vechime din Scotia si a cincea din intreaga lume vorbitoare de limba engleza. Este in acelasi timp o universitate publica, deschisa pentru studenti din 120 de tari si pune la dispozitie nu mai putin de 650 de programe de invatamant pentru studiile de licenta. Conform site-ului oficial al universitatii www.abdn.ac.uk , universitatea pune la dispozitie studentilor echipamente si dotari in valoare de 26,4 milioane de dolari, bugetul total ridicandu-se la valoarea totala de 227 milioane de dolari.

In present, Universitatea din Aberdeen are in componenta un numar total de 13 351 de studenti, dintre care 10 641 urmeaza cursurile pentru obtinerea diplomei de licenta, iar 2710 de studenti urmeaza studiile post-universitare. Numarul de angajati din staff-ul universitatii se ridica la un total de 3515 persoane, incluzandu-l si pe rectorul Stephen Robertson, un fost avocat si comedian care se afla pe acest post din 2008. Din anul 1860, rectorul universitatii a fost ales intotdeauna de catre studenti pentru a-i reprezenta la Intrunirile Universitatii. Alaturi de acesta, la conducerea Universitatii, se afla un Cancelar care avea rolul de a oferi diplomele absolventilor si de a conduce Consiliul General al Universitatii (General Council).

Inca din 1997, postul de Cancelar este ocupat de David Wilson ( Baronul Wilson de Tillyorn), un fost guvernator al Hong Kong-ului. De asemenea, Ian Diamond este Director si Vice-Cancelar din aprilie 2010, lunadu-i locul Profesorului Duncan Rice, ocupant timp de 14 ani al acestui post. Functia de Director ii aduce Domnului Diamond conducerea suprema in Senatul Academic (Senatus Academicus) si cea de Vice-Cancelar ii ofera drepturile depline in cazul absentei Cancelarului.

Pana la Unirea din 1860, in inima Aberdeen-ului s-a construit o a doua universitate post-reformista ce avea sa puna capat rivalitatii dintre cele doua universitati existente la acea data “King’s College” si Marischal College”. Pana in acel moment studiile erau impartite: Arta si Teologia erau domenii ce apartineau Universitatii “King’s College”, in timp ce Dreptul si Medicina puteau fi studiate doar la “Marischal College”. In 1892 a mai aparut un departament in cadrul acestei universitati, un departament de Stiinte, totodata portile universitatii deschizandu-se si pentru femei. 20 de studente si-au inceput studiile in 1894, pentru ca patru ani mai tarziu, patru dintre acestea sa-si primeasca diploma din absolvire in Arte. Dupa numai un an, numarul femeilor studente a ajuns sa reprezinte 25% din numarul total de studenti.

Citește și:  Cand a fost inventat deodorantul?
foto: accommodationengine.co.uk
foto: accommodationengine.co.uk

Universitatea din Aberdeen este impartita in prezent in trei mari colegii: “College of Arts and Social Sciences”(Arte si Stiinte Sociale), “College of Life Sciences and Medicine”(Medicina) si “College of Physical Sciences”(Stiintele Naturii, Fizica). Primul colegiu, “College of Arts and Social Sciences”, este separat in mai multe scoli academice: Administrarea Afacerilor; Teologie, Istorie si Filozofie; Educatie; Limba si literatura; Drept; Stiinte Sociale. Cel de-al doilea colegiu “College of Life Sciences and Medicine” are divizat in patru ramuri: Biologie; Stiinte Medicale; Medicina si Tehnica Dentara; Psihologie; acestea la randul lor sunt studiate in trei institutii “Institute of Biological and Environmental Sciences”(Institutul de Biologie si Stiinta Mediului Inconjurator), “Institute of Applied Health Sciences” ( Institutul Stiintelor Sanatatii Aplicate) si “Institute of Medical Sciences” (Institutul Stiintelor Medicale). Colegiul “College of Physical Sciences” este structurat in patru mari categorii impartite la randul lor intr-o serie de domenii: Scoala de Inginerie (Inginerie Electrica si Electronica, Inginerie Industriala, Inginerie Civila, Inginerie Mecanica), Scoala de Geostiinte (Departamentul de Geografie si Mediul Inconjurator, Departamentul de Geologie si Geologie Petroliera, Studii de Absolvire), Scoala de Stiinte ale Naturii si de Informatica (Departamentul de Chimie, Departamentul de Informatica, Departamentul de Fizica, Departamentul de Matematica) si Centre de Cercetare (Management, Tehnologia energiei, Transport si Mediul rural).

In toamna acestui an, Universitatea din Aberdeen isi va inaugura noua biblioteca ce va pune la dispozitie nu mai putin de 200 000 de carti rare si 4000 de obiecte de colectie unice, care nu pot fi inlocuite. De asemenea mai exista si o serie de muzee si colectii foarte interesante ce pot fi gasite in cadrul Universitatii. Iata cateva dintre acestea: Muzeul de Anatomie (Anatomy Museum), Colectii Istorice (Historic Collections), Colectia de Patologie si Medicina Legala (Pathology and Forensic Medicine Collection), Muzeul Marischal (Marischal Museum), Muzeul Virtual Marischal (Marischal Virtual Museum), Colectiile Geologice (Geological Collections), Colectiile de Filozofie Naturala (Natural Philosophy Collections), Ierbarul Universitatii (University Herbarium), Muzeul de Zoologie (Zoology Museum).

Absolventii de liceu din Romania, ca si in cazul celorlalte tari din UE, nu platesc taxa de scolarizare daca vor sa urmeze studiile in Scotia la Universitatea din Aberdeen, singura exceptie fiind Facultatea de Medicina, costul studiilor pentru aceasta facultate neputand fi acoperite de Agentia de Premiere a Studentilor din Scotia – SAAS (The Student Awards Agency for Scotland).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.