Arealul de raspandire al acestei specii frumoase de soim migrator – numit vanturelul rosu – este in toata Africa, Europa si Asia, in intreaga taiga si tundra, in regiunile stancoase si impadurite, la altitudini de pana la 4000-5500 m. Astfel in zonele montane din Tibet acest soim zboara frecvent pana la 5500 m, in Caucaz pana la 3400 m, iar in Muntii Pamir ajunge si la 4000 m. De-a lungul timpul a ajuns sa fie considerata cea mai comuna pasare de prada din regiunile alpine ale Muntilor Alpi. Acest soim mic cloceste frecvent si in tara noastra, apare in lunile februarie-martie si pleaca toamna tarziu. El isi face cuibul pe turnurile inalte ale bisericilor sau pe acoperisul cladirilor vechi, dar si in locuri inalte cu stanci sau pe malurile lutoase ale cursurilor mari de apa. Este un singuratic, nu zboara niciodata in grup, respecta intotdeauna rutele traditionale de migratie, foarte mari si largi, nu-l opreste din zbor nici macar conditiile vitrege de umiditate mare. Strigatele vanturelului rosu sunt diverse, au in jur de 10-11 tonuri, diferite la femela fata de mascul, de un anumit tip in perioada de imperechere comparativ cu restul anului.

Vanturelul rosu

Vanturelul rosu are lungimea corpului de 32-39 cm si greutatea de 125-325 g.

Femela este putin mai mare decat masculul si are greutatea cu 20 g mai mare. Penajul lor difera si este in nuante foarte frumoase. Masculul are penajul de pe cap gri-cenusiu uniform, iar femela in nuante maronii-ruginii cu mici dungulite luminoase. Pe partea dorsala a corpului penajul masculului este roscat-maroniu, iar coada este gri si doar cu varful ei negru. Pe partea ventrala penajul la mascul este crem cu dungi si pete de un cafeniu-deschis. Aripile sunt mari de culoare asemanatoare penajului de pe spate si cu mariginile negre. La femela penajul corpului este in nuante de culori mai deschise, coada la fel ca partea dorsala si varful negru. Picioarele sunt scurte si robuste, acoperite cu piele solzoasa de culoarea galbena, se termina cu degete puternice cu gheare mari, ascutite si curbate de culoare neagra. Coada este lunga si are capatul rotunjit, iar aripile lungi, cand sunt tinute strans ajung la varful cozii. Ciocul este mic, gros si curbat, de culoare gri, cu varful negru si marginile ascutite, iar ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul galben. Acuitatea sa vizuala este excelenta reprezinta cel mai important simt al acestei pasari de prada. Are capacitatea de a obseva prada de la inaltime mare si de a distinge de 3-4 ori mai multe detalii decat ar vedea omul. De asemenea si auzul vanturelului este foarte bun, il ajuta sa despisteze mamiferele mici in vegetatia densa.

Vanturelul rosu (Falco tinnunculus)

Vanturelul rosu este considerat de oameni o pasare folositoare avand in vedere faptul ca ii scapa de soareci, coropisnite, gandaci, insecte mari cum sunt lacustele, sobolani, amfibieni si multe rozatoare de camp. De asemenea este si un mare pradator de pasari mici, consuma chiar si pasari deja moarte, mai ales vrabii, vaneaza reptile si tot felul de mici mamifere.

In perioada de reproducere vanturelul rosu isi face cuibul in locuri greu accesibile, pe stancile inalte sau ocupa cuibul deja construit de alte pasari, parasit insa de acestea. Uneori cloceste pe acoprisul cladirilor inalte sau in scorburile copacilor seculari. Femela depune in cuib 3-6 oua in a doua sau a treia saptamana a lunii aprilie si le cloceste singura timp de 27-29 de zile. Ouale sunt mici, de forma asemanatoare celor de gaina, cu lungimea de 3-4 cm, albe cu numeroase pete de un verde-oliv. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de ambii parinti cu prada adusa de ei. Acestia cresc foarte repede, iar la varsta de 3 saptamani sunt capabili sa consume hrana la fel ca o pasare adulta. Dupa o luna ajung sa aiba penajul ca al adultilor si sa isi caute singuri hrana. Speranta de viata la acest soim este de aproximativ 16 ani.

Vanturelul rosu are denumirea stiintifica de Falco tinnunculus, face parte din ordinul Falconiformes, familia Falconidae si nu este o pasare in pericol de disparitie. O alta specie care apare la noi in tara si se aseamana cu aceasta si apartine de aceeasi familie este soimul randunelelor (numit Falco subbuteo). De asemenea soimuletul (Falco columbarius) este un oaspete la noi in tara, doar in anotimpul iernii.

Video – Vanturelul rosu (Falco tinnunculus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here