Teritoriul pe care astăzi se întinde județul Vaslui a fost unul populat încă din paleolitic conform vestigiilor descoperite în satele ce aparțin de județul Vaslui.

Alte vestigii găsite în teritoriul acestui județ confirmă că zona a rămas populată și în perioada neolitică, a epocii de bronz sau de fier. Temporal mai apropiați de noi, geto-dacii, au fost și ei prezenți în acest teritoriu încă din secolul IV Î. de Chr.

sit arheologic Vaslui

Primele atestări oficiale ale unor așezăminte pe terenul ocupat astăzi de județul Vaslui datează din secolul XIII. Unul dintre cei mai apreciați domnitori în județul Vaslui este Ștefan cel Mare, iar vasluienii au participat într-o manieră pronunțată în toate evenimentele importante din secolul XIX cum ar fi Revoluția Pașoptistă, Unirea Principatelor, Independența și răscoala țărănească de la 1907.

Cele mai importante aspecte istorice ce se pot găsi în județul Vaslui sunt descoperirile arheologice, din păcate, nu atât de cunoscute. Acest judeţ este remarcabil prin tezaurele arheologice găsite aici, valorile etnografice, de artă populară și locurile istorice.

Castelul Mavrocordat
Castelul Mavrocordat

Printre cele mai importante clădiri ale acestui județ amintim: Castelul Mavrocordat, construit în secolul al XIX-lea, care, din păcate este închis publicului (fiind și singurul castel din orașul Vaslui ce se păstrează de mai bine de 100 de ani); cetatea lui Ștefan cel Mare, în care de-a lungul anului 2013 s-au investit 6 milioane de euro pentru restaurarea acestei cetăți și biserica Sf. Ioan ce a fost ctitorită în 1490 de către voievodul Ștefan cel Mare.

Așadar județul Vaslui este unul care trebuie să fie în drumul vostru dacă vă decideți să vizitați Moldova, fiind unul plin de frumuseți culturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.