Veverita zburatoare

Veveritele traiesc mai peste tot. Putine insa egaleaza neobisnuitele aptitudini ale veveritei zburatoare siberiene. Aceasta este doar una dintre cele peste 30 de specii de veverite zburatoare. Multe — intre care si taguanul, o veverita zburatoare de marimea unei pisici — populeaza padurile din sud-estul Asiei. De regula, veveritele cu coada spinoasa, care traiesc in Africa, nu sunt incluse in familia veveritelor zburatoare, desi seamana mult cu acestea. Cel mai important semn distinctiv e coada, cu par doar la baza si in varf.Dar chiar poate zbura acest mic rozator? Si de ce este el zarit atat de rar? Cum zboara veverita zburatoare?

Desi toate veveritele de copac sar din creanga in creanga, nici una nu atinge performantele veveritei zburatoare, despre care se spune ca poate face salturi de circa 80 m! Dar cum reuseste micul rozator sa zboare?

Veverita zburatoare are niste membrane cu caracteristici aerodinamice care l-ar uimi pe orice proiectant de avioane. „In fata, pielita este fixata de un pinten osos de langa incheietura membrelor anterioare“, se spune in cartea The World of the Animals. „Desi membrana pare a fi alcatuita doar din doua straturi de piele, ea cuprinde si un strat muscular subtire care le permite veveritelor sa modifice curbura suprafetei de planare si astfel sa-i schimbe caracteristicile aerodinamice.“

In timp ce planeaza, veverita zburatoare pare plata, aducand cu o manusa. In rest, iti da impresia ca e imbracata intr-o hainuta de blana cu cateva masuri mai mare.
Dar cum poate plana veverita zburatoare fara sa se izbeasca de nimic? Coada are rol de carma, orientand in zbor micutul animal. Chiar inainte de a ateriza pe un copac, veverita isi deschide „parasuta de franare“, cu alte cuvinte isi aduce corpul in pozitie verticala. Foarte rar se intampla sa aprecieze gresit distantele si sa cada la pamant.

Un alt avantaj al acestui „deltaplanist“ imblanit este greutatea lui mica. Veverita zburatoare adulta cantareste in general doar 150 g si, fara coada, are o lungime de circa 20 cm. Urechile nu-i stingheresc zborul, pentru ca sunt mici si fara smocuri de par.

Veverita zburatoare nocturna

veveritaOchii veveritei sunt neobisnuit de mari si par a fi doua perle negre. Spre deosebire de alte specii cu care se inrudeste, veverita zburatoare este un animal nocturn. Prin urmare, are nevoie de un vaz foarte bun pentru a-si gasi hrana preferata: matisorii si frunzele foioaselor, precum si mugurii coniferelor. Intrucat iarna micul rozator nu are o hrana imbelsugata, toamna el isi face provizii de matisori si le tine in mici ascunzatori pe ramurile si in scorburile copacilor.

Citește și:  Starcul galben (Ardeola ralloides), pasăre migratoare care apare primăvara în Delta Dunării

Primavara, unele veverite zburatoare sunt atat de prinse cu joaca, incat uita sa-si mai faca siesta. In plus, in aceasta perioada a anului, preocuparea lor e cu totul alta: imperecherea. Dupa ce femela e suficient de impresionata de aptitudinile acrobatice ale masculului, e timpul sa se gandeasca la construirea unui cuib, fie intr-un adapost pentru pasari — daca e vreunul prin preajma —, fie intr-o scorbura. De obicei, veverita zburatoare are mai multe „domicilii“. Unele sunt camari de alimente, iar altele cuiburi de rezerva. Exista veverite zburatoare care isi fac culcusul prin soproane. Spre deosebire de verisoarele sale, veveritei zburatoare nu-i place viata la oras.

Pe la sfarsitul primaverii sau inceputul verii, veverita naste doi sau trei pui. Ca sa le asigure de-ale gurii, ea nu mai pune capul jos nici macar ziua. La nastere, micutii sunt cat buricul degetului, dar nici nu apuca toamna sa treaca si ei, tup! afara din cuib, luandu-si zborul spre alti copaci.

De ce sunt zarite atat de rar?

veverita zburandDe ce este veverita zburatoare zarita atat de rar? In primul rand, pentru ca aceasta mica vietate nocturna se misca fara zgomot prin coronamentul padurii si nu atrage usor atentia. In al doilea rand, ele prefera padurile de foioase si de conifere ce se intind de la Marea Baltica pana la Oceanul Pacific, strabatand taigaua siberiana.

Vastele paduri siberiene par sa asigure supravietuirea veveritei zburatoare. Insa, din cauza defrisarilor, aceasta specie de veverite, asemenea altor animale ce cuibaresc in scorburi, nu mai are locuri potrivite unde sa-si duca traiul. In Finlanda, care reprezinta regiunea vestica a habitatului ei, veverita zburatoare este ocrotita printr-un decret al Uniunii Europene. Simpla zarire a unei veverite zburatoare in coronamentul padurii ori descoperirea excrementelor ei pot amana sau chiar anula inceperea unei lucrari de constructie.

Fireste, veveritele nici nu banuiesc cat de mult inseamna descoperirea urmelor pe care le lasa! De fapt, nimic nu pare sa le tulbure eternul du-te-vino. Cand linistea serii se asterne peste padurile nordice, mii de nasucuri cu mustati tremurande se ivesc rand pe rand din scorburile copacilor. Da, cand ramurelele se balanseaza sub trupurile lor delicate, e clar ca veveritele zburatoare sunt iar in actiune!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.